NRK Meny
Normal

– Russland har sendt flere soldater til grensen

Russland har trappet kraftig opp den militære aktiviteten i grenseområdene mot Ukraina den siste uken. Det rapporterer en gruppe journalister fra nyhetsbyrået Reuters.

Satellittbilde fra Nato

Satellittbilde fra Nato som angivelig viser en artilleribataljon ved en russisk militærbase i Novocherkassk, øst for Azov-havet. Bildet er tatt i slutten av mars; nå skal det ifølge en gruppe Reuters-journalister være flere russiske soldater nær grensen til Ukraina.

Foto: DigitalGlobe via SHAPE / Ap

Journalistene fra nyhetsbyrået Reuters vendte i dag tilbake til tre områder på den russiske siden av grensen mot Ukraina som de også besøkte sist fredag.

Reuters-journalistene rapporterer om at det er flere militære lastebiler på veiene og at det er kommet nye soldater siden forrige uke.

Ved Valyuki i Belgorod-området rundt 20 kilometer fra grensen til Ukraina, kunne journalistene se at nye soldater var kommet til stedet.

Se kart nederst i saken.

Journalistene så 10 store militærtelt og 20 lastebiler, langt flere enn de observerte samme sted i forrige uke.

Lastebilene hadde pansrene oppe og soldatene inspiserte motorene. Leiren var området med et piggtrådgjerde som ikke var der sist fredag.

En skvadron Mi-24 angrepshelikoptre som var i Valyuki sist uke hadde imidlertid forlatt stedet. Lokale innbyggere sa til Reuters at helikoptrene hadde fløyet bort på mandag.

Flere innbyggere i Valyuki sier at det militære nærværet i området er det største siden 2. verdenskrig, da landsbyen var okkupert av tyske styrker i en kort periode.

– Det føles som 1941. Det er mange militære i byen og på flyplassen, veldig mange av dem, sa den 37 år gamle butikkmedarbeideren Tatiana til Reuters sist uke.

Mindre avslappet

Noen kilometer nordøst for Begorod, i Dalnaya Igumenka, så journalistene en kolonne med tre militære lastebiler.

Flere militære lastebiler ble observert på veier nær grensen, der de kjørte én og én.

Dagens høye aktivitetsnivå står ifølge journalistene i kontrast til den mer avslappede innstillingen til de russiske troppene sist uke.

Da traff journalistene en major i den russiske hæren som kjøpte iskrem i en butikk i Dalnaya Igumenka.

– Vi ble brakt hit for tre uker siden og de lovte å sende oss tilbake etter en uke, sa majoren til journalistene sist fredag.

Viste frem satellittbilder

Russland har flere tusen soldater ved grensen som ifølge russiske myndigheter deltar i vanlige øvelser.

Ukrainske myndigheter og Nato avviser imidlertid den russiske forklaringen og sier at soldatene er ved grensen for å true Ukraina og kan være utplassert som en forberedelse til en invasjon av Øst-Ukraina.

I forrige uke la Nato frem satellittbilder som viser de russiske styrkene i området øst for Ukrainas grense.

Les også: Nato viste frem satellittbilder

Den russiske generalstaben har på sin side sagt at satellittbildene ikke er nye og at de er tatt i august i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildene.

40.000 russiske soldater

Nato har anslått at det er 40.000 russiske soldater i grenseområdene mot Ukraina.

Natos øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove sa i dag at de ikke var noen vesentlig endring i de russiske styrkene ved Ukrainas grense.

– NATO ser ingen vesentlig endring i størrelse eller plassering av russiske styrker langs den ukrainske grensen, sa general Breedlove.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt