Obama: – Russland bryter Geneve-avtalen

USAs president sier at nye sanksjoner mot Russland er klare til å bli tatt i bruk.

President Barack Obama

President Barack Obama under pressekonferansen i Tokyo torsdag.

Foto: Larry Downing / Reuters

– Det var en viss mulighet for at Russland ville innta en klokere kurs etter Genève-møtet. Så langt har vi ikke sett at de lever opp til hverken ordene eller ånden i Genève-avtalen, sa USAs president Barack Obama på en pressekonferanse i Tokyo der han er på statsbesøk.

Genève-avtalen ble inngått for en uke siden – skjærtorsdag – mellom utenriksministrene fra Russland, Ukraina, USA samt EUs utenrikssjef.

Avtalen inneholdt flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina, blant annet skulle Russland bidra til å redusere spenningen i Øst-Ukraina.

– I stedet ser vi ondskapsfulle, væpnede menn som tar over bygninger, trakasserer mennesker som er uenige med dem, destabiliser regionen, og vi har ikke sett Russland gjøre noe for å stoppe dem, sa president Obama.

Samtidig sa Obama at den ukrainske regjeringen har tatt konkrete skritt for å oppfylle sine forpliktelser etter Genève-avtalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Amerikanske tropper i Polen

De første amerikanske troppene landet onsdag på flyplassen i Swidwin i Polen. USA sender tropper til Polen og de baltiske landene som et svar på krisen i Ukraina.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

– Har nye sanksjoner klare

Den amerikanske presidenten ga et klart inntrykk av at det er et spørsmål om tidspunkt når det gjelder hvorvidt nye sanksjoner vil bli innført overfor Russland.

– Det jeg sier er at vi har forberedt oss på å innføre nye sanksjoner. De ligger klar til bruk, sa Obama.

Så langt har de amerikanske sanksjonene vært rettet mot enkeltpersoner, i tillegg til en russisk bank og ett gasselskap.

Obama vedgikk samtidig at det ikke er noen selvfølge at sanksjonene virker.

– Det er mulig at ytterligere sanksjoner ikke vil endre Putins regnestykke, sa president Barack Obama.

Trakk paralleler til 2008-krise

Sergej Lavrov i Geneve

Sergej Lavrov i Geneve

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Obamas uttalelser om Russland torsdag kom etter at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov onsdag ettermiddag sammenlignet situasjonen i Øst-Ukraina med det som skjedde i Sør-Ossetia for seks år siden.

– Hvis vi blir angrepet, er det helt sikkert at vi vil svare. Hvis våre interesser, våre legitime interesser, blir direkte angrepet, slik de ble i for eksempel Sør-Ossetia, ser jeg ingen annen mulighet enn å svare i samsvar med folkeretten, sa Sergej Lavrov til den statlig kontrollerte TV-kanalen RTs engelskspråklige nyhetskanal.

Den gang, i 2008, endte konflikten med at russiske styrker gikk inn i den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt