NRK Meny
Normal

Ukrainas president: Russland trekker seg ikke tilbake

SIMFEROPOL (NRK): De russiske styrkene som har omringet de ukrainske militærbasene har trukket seg tilbake, men den Ukrainske presidenten benekter at faren er over.

Borgervernsgrupper har tatt over for soldatene i Simferopol

I dag er det ingen russiske soldater utenfor hovedkvarteret til de ukrainske marinestyrkene i Simferopol.

Foto: Kristian Elster / NRK

Oberst øytnant Andrej Andrej i de ukrainske marinestyrkene

Oberstløytnant Andrej Andrej i de ukrainske marinestyrkene bekrefter at russiske styrker forlot basen i natt.

Foto: Kristian Elster / NRK
Den fungerende presidenten i Ukraina Olekander Turtsjynov

Den fungerende presidenten i Ukraina Oleksandr Turtsjynov benekter overfor NRK at russerne har startet sin tilbaketrekning på Krim.

Foto: Peter Svaar / NRK

I flere dager har russiske soldater omringet og holdt de ukrainske militærbasene på Krim i sjakk i dag har de trukket seg tilbake.

– Dro i natt

– Russerne pakket sammen og dro klokken tre i natt, sier oberstløytnant Andrej Andrej til NRK utenfor marinestyrkenes hovedkvarter i Simferopol.

NRK har med egne øyne sett at basen i sentrum av regionhovedstaden Simferopol der det i går var flere titalls russiske soldater, i dag er forlatt.

– De fortalte oss ikke hvorfor de dro, men jeg har vært i kontakt med mine overordnede som bekrefter at russerne har opphevet blokaden av de ukrainske militærbasene over hele Krim-halvøya bortsett fra tre, sier Andrej til NRK.

De tre basene som fortsatt skal være beleiret er Perevalnoje en times kjøretur nord for Simferopol, noen hundre kilometer øst for regionshovedstaden er noen hundre ukrainske soldater fortsatt innesperret i Feodosija og ved grensen mot Russland i byen Kersh har russerne fortsatt kontroll over en ukrainsk militærbase, ifølge ukrainske militærmyndigheter.

NRK besøkte også i dag leiren i Perevalnoje og den er fortsatt beleiret av russiske soldater.

Den fungerende presidenten i Ukraina Oleksandr Turtsjynov avkrefter overfor NRK at Russland har informert styresmaktene i Kiev om at de har startet en tilbaketrekning av sine styrker på Krim-halvøya.

– Russland trekker seg ikke tilbake fra Krim, men øker heller antall militære styrker der, sier Turtsjynov til NRK. Han hevder dette er de samme styrkene som deltok i Georgia.

Ubevæpnet

Ukrainske soldater slapper av utenfor basen i Simferopol

I går var de ukrainske soldatene tungt bevæpnet i dag slapper de av på benkene rundt basen i Simferopol.

Foto: Kristian Elster / NRK

I snart en uke har disse basene vært beleiret av tungt bevæpnede russiske styrker. Stemningen har vært spent og mange har fryktet at et lite feilskjær kan utløse en ny storkrig.

På utsiden av militærbasen er det i dag rolig. Der det i går stod russiske og ukrainske soldater bare noen få meter fra hverandre er det i dag kun ukrainere igjen.

- Ukraina overfor ultimatum

Video: NRKs Jan Espen Kruse er på Krim.

På innsiden av gjerdet sitter ubevæpnede soldater og de er betydelig færre enn i går, mens utsiden patruljeres av sivile borgervernsgrupper med røde armbind.

Da NRK besøkte militærbasen i går var stemningen en helt annen. Da journalister forsøkte å ta bilder av soldatene og borgervernsgruppene vendte de ryggen til, i dag fikk NRK klapp på ryggen av de samme personene.

Russisk soldat

Slik så det ut utenfor hovedkvarteret til marinestyrkene i går. I dag er de borte.

Foto: Kristian Elster / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt