– Russisk kampfly krenket tyrkisk luftrom

NRK har snakket med en turkmensk opprørsleder som kontrollerer området der nedskytingen av et russisk kampfly skjedde. – Vi har vært deprimerte i flere dager, men i dag feirer vi, sier brigadesjefen.

Turkmens opprørsleder

BRIGADESJEF: Sjef for den turkmenske brigaden, Taeser Darouesh, sier at hans opprørsstyrker har liket til den ene piloten. Ifølge han klarte den andre piloten å rømme. De vet ikke hvor denne piloten befinner seg nå.

Foto: Privat

Tyrkiske F-16-fly skjøt ned et russisk kampfly i et område som kalles Turkman-fjellet ved grensen til Syria tirsdag formiddag. Russiske myndigheter benekter at flyet krenket tyrkisk luftrom, og truer Tyrkia med konsekvenser nå.

Brigadesjef Taeser Darouesh i den turkmenske brigaden

FEIRER: Vi har vært deprimerte i flere dager, men i dag er vi glade og feirer, sier Taeser Darouesh.

Foto: Privat

En turkmensk opprørsleder i Syria bekrefter overfor NRK – i kampens hete – at tyrkiske F-16-fly skjøt ned jagerflyet etter at det krenket tyrkisk luftrom. Sjef for den turkmenske brigaden, Taeser Darouesh, sier også at de har liket til den ene piloten.

– Piloten var død da vi fant han. Vi har ikke tilgang til kjøleskap eller strøm. Vi er villige til å forhandle om utlevering av liket. Hvis ingen kontakter oss, kommer vi til å begrave piloten, sier Darouesh på telefon fredag kveld.

– Skjøt ned russisk helikopter

Brigadesjefen hevder også at hans styrker skjøt ned et russisk helikopter som kom til området like etterpå.

En amulett med et religiøst motiv

EIENDELER: Den turkmenske opprørslederen i Syria har sendt bilder til NRK av det som skal være den døde pilotens eiendeler.

Foto: Privat

Den turkmenske brigaden kontrollerer de nordlige områdene i Latakia-provinsen i Syria, der nedskytingen skjedde. Opprørsgruppen til Darouesh er en av mange grupper som holder til nordvest i Syria.

Gruppen er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær (FSA), som kjemper mot president Bashar al-Assads regime i Syria. Sistnevnte blir støttet av Russland, Iran og Hizbollah.

Russiske fly har gjennomført flere luftangrep mot opprørskontrollerte områder i Syria de siste månedene.

Russisk pilot på bakken

SE VIDEO: En video som opprørsgruppen har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser det som skal være den ene flygeren liggende ubevegelig på bakken.

Viser pilotens private eiendeler

Det har vært sprikende opplysninger om to piloter, som skal ha klart å skyte seg ut av det nedskutte flyet, er i live eller ikke.

Tidligere i kveld hevdet nestkommanderende i den turkmenske opprørsgruppen at de hadde skutt og drept to piloter fra det nedskutte kampflyet. Tyrkiske myndigheter hevdet like etterpå at begge flygerne trolig er i live. Kort tid senere bekreftet det russiske militæret at en pilot er drept.

Dette er trolig den samme piloten som Darouesh sier de har kontroll på nå. Opprørslederen har også sendt bilder til NRK av det han hevder er den døde piloten og hans private eiendeler. Blant annet en amulett med religiøst motiv.

– Piloten døde som følge av skader etter den tyrkiske nedskytingen. Den andre piloten klarte å rømme fra oss. Vi vet ikke hvor han befinner seg og leter etter han nå, sier opprørslederen til NRK.

Opprørsgruppe skøt helikopter med amerikansk Tow-rakett

SE VIDEO: En amatørvideo viser syriske opprørsstyrker angivelig skyte mot et russisk helikopter – med amerikanskproduserte Tow-raketter.

– Flyet var i tyrkisk luftrom og ble skutt ned

Darouesh hevder at foranledningen til nedskytingen skjedde like etter at opprørsstyrkene hadde gjenerobret et område i Turkman-fjellet fra Assad-regimet, og at de russiske kampflyene kom for å bistå regimestyrkene.

– Dette området ligger svært nær den tyrkiske grensen. De russiske flyene gjennomførte flere luftangrep, og ble skutt på av oss, sier han og fortsetter:

Det ene flyets posisjonering og nærhet til den tyrkiske grensen, gjorde det umulig å unngå krenkelse av det tyrkiske luftrommet. Flyet var inne i tyrkisk luftrom og ble skutt ned av tyrkiske fly.

Han sier at det var et russisk Su-24-fly som ble skutt ned, og at hans styrker senere så to piloter dale ned fra himmelen i fallskjerm.

Talsmenn for Nato og USA bekreftet sent tirsdag kveld at det nedskutte flyet befant seg i tyrkisk luftrom, melder Ap. Tidligere har USA bekreftet at Tyrkia ga flyet 10 advarsler.

– Vi har ikke drept piloten

En amatørvideo fra dette området viser trolig den turkmenske brigaden skyte mot pilotene like etterpå. Flere titalls opprørere roper «Gud er stor» i det angivelige kuleregnet mot pilotene. En av opprørerne ber også de andre om å stanse skytingen og heller ta pilotene som gisler.

Denne videoen viser imidlertid ikke hvordan det går med pilotene når de nærmer seg bakken. Men en annen video fra den turkmenske opprørsgruppen viser det som skal være en av flygerne liggende ubevegelig på bakken.

Opprørslederen hevder derimot at den ene piloten døde som følge av skader etter nedskytingen, mens den andre var i live og rømte etter å ha landet i et område med trær og busker.

– Vi har ikke drept piloten. Og vi vet ikke hvor den andre piloten er nå, eller om han er i live eller ikke, sier Darouesh til NRK.

Vladimir Putin

KONSEKVENSER: Nedskytingen kommer til å få alvorlige konsekvenser for Tyrkia, advarer Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

– Vi feirer i dag

Kort tid etter nedskytingen kom flere russiske helikoptre de nedskutte kampflyene til unnsetning. Tidligere tirsdag meldte også det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan at russiske militærhelikopter var inne i Syria og lette etter de to pilotene.

Turkmensk opprørsleder

DØDE I LUFTA: Den turkmenske opprørslederen hevder at den ene piloten døde som følge av skader etter den tyrkiske nedskytingen.

Foto: Privat

Ifølge Darouesh fløy fire helikoptre ganske lavt og prøvde å sette russiske kommandosoldater på bakken.

– Da skjøt våre opprørsstyrker ned det ene helikopteret, som var om lag 100 meter over bakken. Det var fire eller fem personer om bord i dette helikopteret, sier mannen.

En amatørvideo NRK har fått tilgang til viser opprørsstyrker angivelig skyte mot et russisk helikopter – med amerikanskproduserte TOW-raketter. Så eksploderer helikopteret i skyer av ild, røyk og splinter.

– Vi har vært deprimerte i flere dager, men i dag er vi glade og feirer at tyrkerne skjøt ned kampflyet og vi helikopteret, sier han.

Russisk fly skutt ned

HER STYRTER FLYET: Den tyrkiske TV-kanalen Haberturk viser levende bilder av krigsflyet som styrter i flammer i Syria, og krasjer like ved grensen.

Frykter krig mellom Russland og Tyrkia

Samtidig er opprørslederen bekymret over konsekvensene av hendelsene.

– Situasjonen er veldig spent ved grensen nå. Situasjonen kan utvikle seg til å bli en alvorlig konflikt dersom partene ikke finner en diplomatisk løsning, sier han og fortsetter:

Det vi frykter mest, er at det drar seg til skikkelig og blir en åpen krig mellom russerne og tyrkerne i våre områder.

Opprørslederen sikter til russiske trusler om at situasjonen skal få alvorlige konsekvenser for Tyrkia, og sikkerhetsmøtet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte inn til i Ankara i kveld.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

SIKKERHETSMØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte inn til sikkerhetsmøte i Ankara etter nedskytingen.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Nato ber om ro og nedtrapping

Opprørslederen sier også at de står klare til å forhandle med russiske myndigheter og Assad-regimet om utlevering av liket til den russiske piloten.

– Mange av våre kvinner og menn er i fangenskap hos regimet, spesielt ved kystområdene. Vi krever at de blir løslatt, og at det blir slutt på bombingen av landsbyene, sier Darouesh.

Nato ber om ro og nedtrapping i den alvorlige situasjonen etter nedskytingen av kampflyet, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det haster å dempe spenningen mellom Tyrkia og Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt