– Renzi er en liten Berlusconi

Matteo Renzi har fått i oppdrag å danne ny regjering i Italia, og kan med det bli tidenes yngste statsminister i landet. Det er imidlertid ikke sikkert at han representerer noe nytt i italiensk politikk.

Matteo Renzi

Matteo Renzi fikk oppdraget med å danne ny regjering av president Giorgio Napolitano mandag.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Renzi fikk formelt oppdraget av president Giorgio Napolitano mandag morgen, og det er ventet at han vil ha et forslag til ny regjering klart i løpet av et par dager.

Les: Renzi skal danne regjering i Italia
Les: Italias statsminister har gått av

39-åringen har blitt populær blant unge velgere som ønsker seg noe nytt, men flere har kritisert maktspillet som førte til at han tok over lederskapet i Det demokratiske parti (PD) fra Enrico Letta, som gikk av som statsminister i forrige uke.

Førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo forstår ikke hvorfor Renzi ikke ville støtte Letta videre etter bare ti måneder i regjering.

– Renzi er en liten Berlusconi. Han er en høyremann, og en mester i retorikk. Han sa at han ville støtte Letta ut dette året, og deretter gå til nyvalg i 2015. Nå må det plutselig bli ny regjering.

– Det urovekkende er at republikkens president vil gi mandatet til Renzi uten å kreve at Letta forklarer til parlamentet hvorfor han har valgt å trekke seg, sier Wolff til NRK.

– Ren kannibalisme

Elisabetta Cassina Wolff

Førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff er ekspert på italiensk politikk og historie.

Foto: UiO

I likhet med Letta og hans forgjenger, Mario Monti, blir Renzi statsminister uten å vinne et valg.

– Dette er elitepolitikk av verste sort. Vi skal ikke glemme at Renzi vil være den tredje statsministeren som får mandat uten en klar seier ved valget, og Italia synker mer og mer, med arbeidsledighet og det hele.

– Dette er vanvittig. De bruker tid på politisk manøvrering som kun er en stollek, sier Wolff.

Wolff, som er født i Italia og følger italiensk politikk tett, mener partiet har sabotert for mye for sine egne.

– De skyter mot Letta, som har klart å stabilisere situasjonen. Vi trenger en person som Letta. Han er pålitelig, moderat, han har tillit internasjonalt og diplomatiske evner, sier hun.

Wolff viser til Berlusconis valgseier i 2008, og presidentvalget der venstresidens kandidat, Romano Prodi, ble motarbeidet av PD.

– Han kunne vært president. Dette er ren kannibalisme, sier hun.

Les også: Krisemøte kan velte Italias skjøre regjering

– Dynamisk og moderne

Enrico Letta

Enrico Letta måtte gi seg som statsminister etter bare ti måneder.

Foto: Andreas Solaro
Matteo Renzi

Matteo Renzi har blitt populær blant unge velgere, og beskrives som moderne og dynamisk.

Foto: Luca Bruno / Ap

Journalist Simen Ekern, som holder til i Roma og har fulgt den politiske situasjonen i landet i en årrekke, forteller at Renzis unge alder representerer noe nytt i seg selv.

– I italiensk sammenheng er han jo fryktelig ung, der man er vant til å se en rekke nokså gamle menn sitte og bestemme. I tillegg blir han beskrevet som dynamisk og moderne, og han ser ut til å ha en annen energi enn det italienerne har vært vant til, sier Ekern.

– Men det finnes italienske politikere som mener han likner på dem som har vært der før, ikke minst Silvio Berlusconi, som også likte å kalle seg selv ny, dynamisk og annerledes, sier han.

Renzi har lite internasjonal erfaring, men har reist mye rundt i Europa i det siste, og har allerede møtt Angela Merkel i Tyskland. Han har også begrenset nasjonal politisk erfaring, men har vært populær som borgermester i Firenze.

– Når det kommer til maktkampen i Roma vet vi ikke helt hva han kan få i stand, selv om måten han nå tok makten på vitner om at han ikke er helt uerfaren heller. Måten han manøvrerte seg inn i denne posisjonen på, har blitt beskrevet som en nokså kynisk og machiavellisk, sier Ekern.

Renzi har lovet å senke arbeidsledigheten og få fart på økonomien så fort som mulig.

– Jeg lover å bruke all min energi, entusiasme og engasjement på å forbedre grunnloven, arbeidsmarkedet, utdanningen og skattesystemet, sa Renzi etter møtet med presidenten mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt