NRK Meny
Normal

– Ren flaks at vi ikke har blitt truffet

Den norske legen Morten Rostrup forlot sammen med teamet i Leger Uten Grenser byen Zintan i Libya i dag. Rakettene fra Gaddafi-lojale styrker gjorde arbeidet for farlig.

Morten Rostrup

Morten Rostrup er nå sikkerhet i Tunisia, etter å ha reist fra Zintan i Libya og over grensen sammen med seks kolleger fredag.

Foto: Tristan Pfund / MSF

– Det er ren flaks at vi ikke har blitt truffet. Sikkerhetssituasjonen har blitt verre og verre denne uka, forteller Rostrup til NRK på telefon fra Tunisia.

Fjellbyen Zintan er under de libyske opprørernes kontroll. Men raketter fra Gaddafi-lojale styrker har gjort det uforsvarlig å drive medisinsk virksomhet med pasienter, mener han.

– Det var rakettnedslag under 200 meter fra sykehusområdet på mandag, tirsdag og onsdag. Vi hørte raketter også natt til i dag, forteller Rostrup.

Leger Uten Grensers team på syv medarbeidere forlot Zintan i 11-tiden fredag. De har nå kommet seg trygt over grensen til Tunisia.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen legitime mål

Zintan ligger vest i Libya, vel 150 kilometer sørevest for hovedstaden Tripoli. Frontlinjen i kampene mellom de Gaddafi-lojale styrkene og opprørerne ligger 15 til 20 kilometer utenfor Zintan.

– Det er ingen legitime, sivile mål i selve byen, sier Rostrup, som har vært i Zintan i én måned sammenhengende.

– Likevel har styrker som er pro-Gaddafi sendt raketter mot byen nærmest i hytt og pine, forteller han.

Sykehuset hvor legene drev sin virksomhet lå i sentrum av byen.

– Man kan lure på hvorfor de sender raketter mot et sykehusområde. Det kan virke som om sykehuset er ett av målene. Det er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt, fastslår Rostrup.

(Saken fortsetter under bildet)

Skadde libyere fra Zintan får behandling ved et sykehus i Dehiba, Tunisia

Skadde libyere fra Zintan får behandling ved et sykehus i Dehiba i Tunisia (Arkivfoto).

Foto: ANIS MILI / Reuters

40-50.000 har flyktet

Rakettene har den siste tiden ofte kommet i 17-tiden. Da er det normalt mange ute i gatene, og det er større sjanse for at sivile blir skadd, forteller legen.

Selv har han sett de sørgelige følgene av rakettnedslagene flere ganger.

– De livsfarlige fragmentene går gjennom vegger, murer og kjøretøy. Hele 40-50.000 mennesker har flyktet fra byen etter at rakettene begynte å komme, sier Rostrup.

Legen anslår at teamet han var en del av behandlet 120 skadde i løpet av den siste måneden i Zintan.

Rostrup skal etter planen komme tilbake til Norge lørdag. Leger uten grenser vil fortsette å vurdere sikkerhetssituasjonen i Zintan og Libya, og målet er å komme tilbake til samme sted på et senere tidspunkt.

En libysk mann ser på et hustak i Zintan som har blitt ødelagt av rakettnedslag

Raketter fra Gaddafi-lojale styrker har forårsaket store skader i Zintan. Denne libyeren betrakter skadene på et hustak i april (Arkivfoto).

Foto: FLORENT MARCIE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt