– Regjeringskrise i Danmark

Det danske partiet SF forlater regjeringen, og partiets leder Annette Vilhelmsen går av.

SF-leder Annette Vilhelmsen (i forkant) forlater regjeringssamarbeidet i Danmark.

SF-leder Annette Vilhelmsen (i forkant) forlater regjeringen der Helle Thorning-Schmidt (midten) er statsminister. Innenriksminister Margrethe Vestager i bakgrunnen.

Foto: DRESLING JENS / Ap

Leder i danske Socialistisk Folkeparti Annette Vilhelmsen trekker seg som leder, bekrefter hun selv på en pressekonferanse i dag.

Beslutningen om at Socialistisk Folkeparti (SF) går ut av regjeringen ble tatt torsdag formiddag på et gruppemøte i SF i Folketinget.

SF er søsterpartiet til Sosialistisk Venstreparti (SV), og har siden 2011 vært en del av regjeringen Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Danmarks Radios hjemmeside er det også innkalt til ekstraordinært landsstyremøte i SF i dag der Annette Vilhelmsen trekker seg.

– Jeg klarte ikke samle partiet, skriver den nylig avgåtte partilederen i en pressemelding.

Følg utviklingen i saken i NRKs Nyhetssenter.

SF har sittet i regjering sammen med Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Når SF trekker seg fra regjeringen, vil seks ministerposter stå tomme. Dette inkluderer blant annet utenriksministeren, finansministeren og helseministeren.

Uenighet om salg av Dong

Det er den danske regjeringens ønske om å selge aksjer i delvis statseide DONG energy til amerikanske Goldman Sachs som har splittet SF og resultert i en regjeringskrise, ifølge danske medier.

SF har i regjeringen støttet den foreslåtte utvidelsen der den amerikanske multinasjonale banken Goldman Sachs skal overta 19 prosent av aksjene i selskapet, mens store deler av SF er i vilt opprør mot dette.

– SF kan ikke opptre som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd, sier SFs kulturpolitiske talsmann Ole Sohn, tidligere partiets gruppeleder i Folketinget.

Sohn uttalte seg på vei inn i Folketinget for å delta i avstemningen om Dong Energy. Enhedslistens forslag om å utsette behandlingen av Dong-saken, ble avvist med 94 mot 30 stemmer i Folketinget. 2 representanter unnlot å stemme.

– Valgte selv å gå ut

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne) understreker at Socialistisk Folkeparti selv har tatt beslutningen om å forlate regjeringen.

Hun sier også at SF har hatt solide fingeravtrykk i regjeringen

– Jeg har hatt et godt og tett samarbeid med Annette Vilhelmsen. Hun er en utrolig modig politiker og brenner ganske enkelt for partiet sitt. Jeg er ikke i tvil om at jeg kommer til å savne henne, sier Thorning-Schmidt ifølge Politiken.

Statsministeren sier også at hun ikke har truet eller stilt noe ultimatum til SF.

SFs helsepolitiske talskvinne Özlem Cekic skrev på sin Facebook-side torsdag at Thorning-Schmidt hadde truet SFs leder Annette Vilhelmsen med å kaste SF ut av regjeringen.

Danner ny regjering

Ifølge Reuters er det ikke sikkert at den danske regjeringen går av selv om SF forlater samarbeidet.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vil trolig møte regjeringspartner Margrethe Vestager i Radikale Venstre i dag, for å danne ny regjering etter at SF trekker seg, skriver Berlingske.

Ifølge samme avis trekker også SF-nestleder Peter Westermann seg.

SFs Özlem Cekic har tidligere varslet at hun vil boikotte avstemningen i den danske nasjonalforsamlingens finanskomité.

– Så lenge jeg ikke kan stemme etter egen overbevisning, kan jeg ikke gå ned i folketingssalen. Derfor har jeg besluttet å boikotte dagens avstemning, skriver Cekic i en pressemelding.

Avgjøres i dag

Finanskomiteen skal i dag ha den siste og avgjørende behandlingen om kapitalutvidelsen i Dong Energy, Danmarks største energiselskap.

Et krisemøte onsdag førte til at Karina Loretzen Dehnhardt trakk seg som fungerende gruppeleder for SF i Folketinget.

Samme kveld opplyste også SFs Karsten Hønge etter et krisemøte i partiledelsen og partiets folketingsgruppe at han uteblir fra torsdagens avstemning.

Spekulasjonene om hvem som skal ta over ledervervet i SF er allerede i gang. Flere danske medier peker mot Pia Olsen Dyhr, som har sittet som samferdselsminister siden i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt