– Regjeringen prøver å lure oss

NAIROBI (NRK.no): Uhuru Kenyattas nye regjering foreslår at det skal bli moms på mat og en rekke andre varer som landets fattige knapt nok har råd til i dag, uten en slik avgift. Det skaper reaksjoner.

Demonstrasjoner mot matmoms i Nairobi

Mange har reagert på den planlagte økningen av matmomsen i Kenya.

Foto: Johnson Banaza / SABC

Lars Sigurd Sunnanå, Kenya
Foto: NRK

Protestmarsjen er allerede på vei mot parlamentet i Nairobi.

Et hundretalls demonstranter med sang og plakater som forteller at ungaen ikke må bli dyrere.

For det er ungaen, maismelet, som holder liv i millioner av fattige kenyanere.

Mange millioner

Stephen Muturo

Stephen Muturo leder protestene mot regjeringen.

Foto: Johnson Baraza / SABC

FNs siste oversikt forteller at 56 prosent av innbyggerne i denne østafrikanske nasjonen lever for mindre enn sju kroner dagen, som nå er blitt den internasjonale fattigdomsgrensen.

I praksis betyr det mer enn tjue millioner kenyanere, og denne uken fikk de vite at regjeringen vil legge 16 prosent moms både på maismelet og en rekke andre forbruksartikler som hittil har vært unntatt for en slik avgift.

– Vårt syn er at dette vil føre til økte levekostnader, større inflasjon, lavere produktivitet og økt arbeidsløshet og fattigdom, sier generalsekretær for Kenyas forbruker-føderasjon, Stephen Muturo. Han står i spissen for protesttoget.

– Vi ber derfor regjeringen om å være forsiktig og ikke lytte for mye til hva Det internasjonale pengefondet, IMF, ber den om å gjøre for å få orden på økonomien i Kenya.

– De prøver å lure oss

Protestene mot den nye momsen har ikke vært omfattende. Ikke ennå.

Og i parlamentet synes et flertall av de folkevalgte å ha forstått hvor kontroversiell innføringen kan bli.

Det blir derfor ikke flertall for moms på maismelet og på brød når budsjettforslaget skal opp til avstemning om ikke så lenge.

Men ellers kommer den, på alt fra melk, ris og bleier til medisiner, briller og strøm, for bare å nevne noen av flere hundre produkter som hittil ikke har vært momsbelagt.

På gatehjørnet i sentrum av Nairobi, der politisk interesserte kenyanere møtes og diskuterer samfunnsspørsmål, faller momsinnføringen ikke i god jord.

– Lederne våre lurer oss, sier Dickson Marita Nyamwea.

– De tror vi tjener like mye som dem. Derfor vil de øke alt så de får penger til seg selv – til store hus, flotte biler og høye lønninger. Og på toppen av det hele tar de imot bestikkelser også, sier han.

Ser behovet

I motsetning til demonstrantene som har protestert utenfor parlamentet i Nairobi, ser Kenyas ledende økonomer behovet for den nye momsen.

Det er et stort hull mellom inntekter og utgifter i regnestykket som er lagt frem for budsjettåret 2013/2014.

– Hvis det ikke fylles med ny moms og bedre skatteinnkreving, får også det store konsekvenser, sier Fred Omondi, partner i revisjonsfirmaet Deloitte, Kenya.

– Hvis dette svikter, må det tas opp lån for å finansiere utgiftene, eller så må det kuttes i budsjettet, sier han, og utdyper.

– Og det som da normalt skjer, er at det rammer utviklingsprosjekter, siden det er vanskelig å få gjort noe med faste offentlige kostnader som lønninger osv. Dermed kan det gå ut over veibygging og annen infrastruktur, bedre skoler og helsestell, prosjekter som vi virkelig trenger dersom Kenya skal gå fremover, påpeker Fred Omondi.

SISTE NYTT

Siste nytt