– Regimet frykter kvinnelige kandidater

Isatou Touray er Gambias første kvinnelige presidentkandidat. – Kvinnelige kandidater er ekstra skumle for det sittende regimet, mener politisk rådgiver i Amnesty.

TEDxWomen

NY PRESIDENTKANDIDAT: Dr. Isatou Touray utfordrer makten i Gambia. Her holder hun et foredrag under et TEDxWomen-arrangement i Washington i 2012. FOTO: NTB SCANPIX

Tidligere i september ble det klart at feministen Isatou Touray stiller som presidentkandidat i valget i Gambia, som finner sted 1. desember.

Landet styres nå av den svært omstridte diktatoren Yahya Jammeh, som har uttalt at han vil «styre landet i en milliard år», at han kan kurere aids og at han vil halshugge alle homofile menn i landet.

I fjor erklærte han det vest-afrikanske landet som en islamsk stat, og i juni skal han ifølge flere kilder ha truet landets største folkegruppe med etnisk rensning.

GAMBIA ELECTIONS

Yahya Jammeh er Gambias svært omstridte president. Han har slått hardt ned mot opposisjonen. Gerald Folkvord i Amnesty mener Jammeh er redd for å miste kontrollen.

Foto: REBECCA BLACKWELL / AP

Tiden opp mot valget har ifølge Amnesty vært preget arrestasjoner av opposisjonelle, urettferdige rettsaker og politiske drap.

– I et land som Gambia ser regimet på kvinnelige kandidater som ekstra skumle. Dersom en kvinne tør å utfordre makten i et så mannsdominert samfunn, så har regimet dobbelt så mange å frykte. Noen som ikke skal ha makt, tør å utfordre makten, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

– Mannsdominert

– Tourays kandidatur er med på å sende et signal om at kvinner er klare til å innta politiske maktposisjoner på det afrikanske kontinentet. I et ellers mannsdominert samfunn som Gambia står hun dermed i bresjen for åpenhet og inkludering, sier Mette Bakken i Norsk ressursbank for demokrati og menneskerettigheter (NORDEM).

Bakken mener mannsdominerte politiske partier har gjort det vanskelig for kvinner å stille til valg, både til presidentembetet og til parlamentet. Hittil har det kun vært to valgte kvinnelige statsoverhoder i Afrika, i Liberia og Malawi.

Mette Bakken

Mette Bakken er valgekspert i Norsk ressursbank for demokrati og menneskerettigheter (NORDEM). Hun tror kvinnelige presidentkandidater kan bidra til å endre synet på hva slags roller kvinner kan ha i politikken.

Foto: Privat

– Å få flere kvinner inn i politikken vil bidra positivt til utviklingen på det afrikanske kontinentet. Mange har tatt til orde for at det kan bedre kvinners stilling i samfunnet, mens andre mener det kan bidra til mer demokrati, fred og sikkerhet.

Tourays stiller som uavhengig kandidat. Bakken mener Tourays sjanser for å vinne valget er små.

– Når det er sagt, så kan kvinnelige presidentkandidater generelt bidra til sakte, men sikkert å endre folks bevissthet når det gjelder hva slags rolle kvinner kan og skal ha i politikken.

– Jammeh er redd

Jammeh kom til makten i 1994, gjennom et statskupp. Siden april i år har flere demonstrasjoner funnet sted. Kritikken har også spredt seg på sosiale medier. Folkvord mener Jammeh nå er redd for å miste kontrollen.

Gerald Folkvord

Gerald Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty International Norge. Han mener regimet i Gambia ser på kvinnelige kandidater som ekstra farlige.

Foto: Amnesty

– Vi ser flere politiske drap og urettferdige rettsaker. Kritikere blir arrestert, siktet og kastet i fengsel i saker der regimet rett og slett finner på ting å sikte kritikerne for. Etterretningstjenesten, politiet og militæret er med. De frykter at befolkningen ikke vil la seg undertrykke lenger, sier Folkvord.

Amnesty frykter at menneskerettighetssituasjonen vil bli betraktelig verre i forkant av valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt