Hopp til innhold

Dansk avis kaller sikkerheten rundt Hedegaard «en fiasko»

Ekstra Bladet kommer med kraftig kritikk av sikkerheten rundt Lars Hedegaard, som tirsdag ble forsøkt skutt. Norske islamkritikere mener noe lignende godt kunne skjedd i Norge.

Lars Hedegaard

Islamkritikeren Lars Hedegaard ble forsøkt drept i sitt hjem i Frederiksberg tirsdag.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Den danske avisa har på sin forside onsdag gitt attentatsforsøket mot Hedengaard merkelappen «PET-FIASKO» (Politiets efteretningstjeneste). Islamkritikeren Hedegaard ble tirsdag forsøkt skutt i sitt eget hjem av en mann med mørkt hår og en jakke som ligner den det danske postvesenet bruker.

I lederartikkelen i Ekstra Bladet heter det at det var «amatøraktig at Hedengaard måtte klare seg selv». Hedegaard sa til dansk TV 2 tirsdag at han aldri har blitt tilbudt noen form for beskyttelse fra verken PET eller vanlig politi.

Ansvarlig sjefsredaktør Poul Madsen stiller videre spørsmål ved hvorfor PET ikke var tilstede da drapsforsøket skjedde, ettersom Hedegaard ifølge ham var et opplagt mål for «hevn i religionens navn». Videre hevder Madsen i lederartikkelen at Hedegaard «definitivt ville vært på en topp 10-liste over de meste truede personene i Danmark».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lars Hedegaard forsøkt skutt i København

Politi på stedet etter attentatsforsøket.

Foto: DRESLING JENS / Ap

– Har rykket opp

Avisa peker også på at PET for mindre enn én måned siden forutså formannen i Hedegaards organisasjon Trykkefrihedsselskabet var i fare for å bli utsatt for et attentat. Dette kom fram i forbindelse med en trusselvurderingn PET sendte ut 8. januar i år.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp sier til avisa at Hedegaard gjennom en årrekke har gjort seg til et «interessant mål» for miltante islamister.

– Vi vet ennå ikke om gjerningsmannen handlet alene, eller om han tilhørte et miljø. Men i kraft av den økte sikkerheten rundt Kurt Westergaard, Flemming Rose (redaktør i Jyllands-Posten, journ. anm.) og Jyllands-posten har en mann som Lars Hedegaard rykket et trinn opp på risikoskalaen, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter.

Arne Tumyr

Arne Tymyr i SIAN tror et lignende attentatsforsøk kunne skjedd i Norge.

Foto: Su Thet Mon, NRK

Drapstrusler i Norge

Norske islamkritikere er rystet over drapsforsøket, men mener det like gjerne kunne skjedd i Norge.

– Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før vi opplever noe lignende i Norge, sier Arne Tumyr, leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) til NTB.

Han er en av de mest profilerte islamkritikerne i Norge, og sier han ofte får drapstrusler. Det samme gjør Ronne Alte, tidligere leder i Norwegian Defence League, som sier han aldri går ute når det er mørkt uten skuddsikker vest.

Hele eiendommen hans er videoovervåket, og politiet har bedt ham melde fra de gangene han drar inn til Oslo og Drammen.

– Det som har skjedd med Hedegaard kunne like gjerne ha skjedd på døra mi, sier Alte til NTB.

Han forteller at han får hets både fra venstreekstreme og fra islamister, og at han tar truslene fra den sistnevnte gruppen mest på alvor.

– Fordi de har en helt annen holdning til vold og drap, og de dekker seg bak religionen sin, sier Alte.

Artikkelen fortsetter.

Video - Bevisst på å ta avstand fra Breivik

Ronny Alte sier han er mest redd for militante islamister.

Foto: Nyhetsspiller

– Muslimer voldtar sine døtre

Lars Hedegaard er en omdiskutert og kontroversiell islamkritiker i Danmark. I 2009 skal han blant annet ha sagt i et intervju at muslimer voldtar sine døtre.

– De voldtar deres egne barn. Det hører man hele tiden. Piker i muslimske familier blir voldtatt av deres onkler, deres fettere eller sin far, sa Hedegaard i et intervju med bloggen Snaphanen.

Hedegaard har selv forklart at det første skuddet fra gjerningsmannen bommet hodet hans. Etter dette skal Hedegaard ha gått til angrepet på vedkommnende, som deretter fiklet så mye med pistolen at Hedegaard kom seg unna.

Gjerningsmannen er onsdag formiddag fortsatt på frifot.

SISTE NYTT

Siste nytt