Hopp til innhold

– Rana Plaza- kollapsen var regelrett mord

Ett år har gått siden tekstilindustriens dødeligste katastrofe fant sted i Bangladesh. 1138 mennesker døde og flere tusen ble skadd.

– Tekstilindustrien representerer muligheter for kvinner, men vår utfordring er at tekstilarbeiderne blir utnyttet som billig arbeidskraft, sier Nazma Akter til NRK.

Hun vet godt hva det vil si å arbeide som tekstilarbeider. Selv startet hun å jobbe i en tekstilfabrikk i Dhaka som 11-åring. I dag leder 39-åringen to arbeiderorganisasjoner, Sommilito Garments Sramik Federation og Awaj Foundation.

Hun krever at selskapene som bestilte produksjoner fra Rana Plaza betaler kompensasjon til arbeiderne. Ett år senere venter mange skadde og pårørende fortsatt på kompensasjon.

Støttefondet som ble opprettet i kjølvannet av tragedien har hittil mottatt 15 millioner dollar, langt fra målet på 40 millioner dollar.

Nazma Akter

TIDLIGERE TEKSTILARBEIDER: Som 11-åring startet Nazma Akter å arbeide i en tekstilfabrikk i Dhaka. I dag leder hun to arbeiderorganisasjoner. Hun jobber blant annet for at kvinnelige tekstilarbeidere skal kjenne til rettighetene sine. Slik får de en stemme, 'Awaj', på bangla.

Overså sprekker i bygningen

Kollapsen av Rana Plaza er historiens dødeligste tekstiltragedie. Minst 1138 mennesker ble drept og mer enn 2500 andre ble skadd. Et titalls arbeidere måtte amputere på stedet.

23. april i fjor oppdaget tekstilarbeiderne i Rana Plaza-bygningen, oppkalt etter eieren Sohel Rana, i Savar i utkanten av hovedstaden Dhaka i Bangladesh sprekker i veggene.

Arbeiderne i bygningen ble evakuert fra arbeidsplassen sin.

Under sterkt tidspress om leveranser til vestlige kleskjeder beordret sjefene arbeiderne tilbake på jobb. Hvis ikke ville de miste jobben.

Dagen etter kollapset bygningen.

Rana Plaza-kollapsen er den verste katastrofen tekstilindustrien har sett.

Mango, Walmart og Primark er blant de 28 kleskjeder som skal ha bestilt produksjoner fra Rana Plaza. Bruken av underleverandører gjør det imidlertid vanskelig å garantere hvilke kleskjeder i verden som har produsert i bygningen.

Førte til internasjonale avtaler

– Det eneste som har kommet godt ut av tragedien er at det er kommet en avtale som skal sikre bygninger mot framtidige kollapser og brann, sier Carin Leffler, rådgiver i Framtiden i våre hender.

Carin Leffler

LEVELØNN: Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender er kritisk til H&M Norge (Hennes & Mauritz A/S) og deres produksjon i lavkostnadsland. Hun jobber for at kleskjedene skal ta sitt ansvar og påse at arbeiderne får en levelønn.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Avtalen ble jobbet frem av internasjonale arbeiderorganisasjonen og er juridisk bindende for de som undertegner. Så langt har 100 selskaper skrevet under på den.

Akkorden er den største milepælen, mener Carin Leffler.

Flesteparten av de signerte selskapene er europeiske. Flere amerikanske selskaper som Walmart har signert en annen avtale. Denne avtalen, Alliance, kritiseres blant annet fordi den ikke er juridisk bindende.

Gir kvinnene en stemme

– Mange får ikke i seg ordentlig mat fordi levekostnadene er så høye, sier Nazma Akter som nå kjemper for arbeidernes rettigheter.

«Awaj » betyr stemme. Akter kjemper for å gi arbeiderne nettopp en stemme.

– Dette får de ikke uten å kjenne til sine rettigheter. Livet for disse kvinnene består av lange arbeidsdager og manglende jobbsikkerhet, sier Nazma Akter.

Akter oppfordrer ikke forbrukere til å boikotte selskaper som produserer klær i Bangladesh. Dette vil kun føre til at arbeiderne mister jobbene sine, mener hun.

Billig arbeidskraft har ingen respekt

Nazma Akter, president av arbeiderorganisasjonen Sommilito Garments Sramik Federation

Korrupsjon i bygningsbransjen

Rana Plaza var i utgangspunktet ikke bygd for å huse tunge industrielle maskiner, tonnevis av tekstiler og tusenvis av mennesker. Rana Plaza bestod av to etasjer mer enn det ingeniørene hadde bestemt. Jordsmonnet var ikke i stand til å tåle belastningen.

Under en TedX konferanse i Dhaka i september forklarte arkitekt Mamnoon Murshed Chowdhury hvorfor Rana Plaza likevel ble brukt til å huse fem tekstilfabrikker.

– Tydeligvis har de som tjente på dette sett en annen vei, sier arkitekten.

Omfattende korrupsjon er den umiddelbare forklaringen for at selve bygningen kollapset, men det var ikke bare lokalt at det sviktet, men i alle ledd, sier Carin Leffler.

Artikkelen fortsetter under bildet

BANGLADESH-BUILDING-COLLAPSE-FILES

HUSET FLERE TUSEN ARBEIDERE: Bildet er tatt dagen etter kollapsen som kostet mer enn 1138 menneskeliv. Ett år etter er fortsatt mange omkomne ikke identifiserte, noe som betyr at de pårørende ikke mottar kompensasjon.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Verdens laveste minstelønn

I desember klarte arbeiderne i Bangladesh å presse gjennom for en økning av minstelønnen.

– 77 prosent økning virker imponerende, men utgangspunktet var så begredelig lavt, sier Leffler.

Dagens minstelønn er på 5200 taka per måned. Det tilsvarer omtrent 400 norske kroner.

Et rammeverk stadfesta i FN trekker frem sammenhengen mellom business og menneskerettigheter.

– I land der myndighetene fraskriver seg ansvaret har kleskjedene fortsatt ansvar, sier Leffler.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rana Plaza ett år etter kollapsen

PRODUSERTE FOR VESTLIGE KLESKJEDER: I likhet med de døde kroppene stikker det klær av det kanadiske selskapet 'Joe Fresh' frem blant ruinene av Rana Plaza-bygningen som kollapset for ett år siden. 1138 mennesker mistet livet og minst 2500 arbeidere ble skadd. Så langt er støttefondet som ble opprettet i etterkant av Rana Plaza-kollapsen mange millioner dollar bak sitt mål på 40 millioner.

Foto: Suvra Kanti Das / Suvra Kanti Das/UnFrame

Rapporten skreddersydde lønninger av alliansen Clean Clothes Campaign viser at kleskjedene har en lang vei å gå. Framtiden i Våre Hender leder den norske delen av alliansen.

– Ingen av bedriftene i undersøkelsen kan ennå sies å sikre en levelønn til arbeiderene i sine leverandørkjeder. De selskapene som har kommet best ut i undersøkelsen oppnår ikke en gang 40 poeng- halvparten av maksimal poengsum, sier Leffler.

En levelønn er en lønn som skal sikre at arbeideren og hennes eller hans familie kan leve et verdig liv. Det skal holde til et voksent menneskets behov for 3000 kalorier per dag.

– En levelønn skal være en lønn som holder til det grunnleggende pluss litt til.

Leffler forklarer at «litt til» er sentralt, for å kunne overleve uforutsette utgifter og for å kunne ta steget ut av fattigdom.

SISTE NYTT

Siste nytt