NRK Meny
Normal

– Putins helse er dårlig

Spekulasjonene rundt Vladimir Putins helse fortsetter etter at japanske medier melder at landets statsminister har avlyst sitt russlandsbesøk på grunn av den russiske presidentens «uspesifiserte helseproblem».

PUTIN

Russlands president Vladimir Putin har måttet tåle mye spekulasjoner rundt sin helse den siste tiden etter avlyste statsoppdrag.

Foto: ALEXEI NIKOLSKY / Afp

Det har blitt skrevet mye i russiske medier om Putins helse den siste måneden etter at Russlands president har avlyst flere utenlandsreiser som følge av en gammel idrettsskade.

Hvilken skade det er snakk om, er ikke kjent.

Nå skal media i Japan ha fått nyss i årsaken til at deres statsminister Yoshihiko Noda avlyser sitt Moskva-besøk: Den mystiske skaden.

Ordfører avslørte årsaken

Nyhetsbyråene Koyodo og Jiji press har snakket med Shunsuke Hasegawa, ordføreren i den nordlige japanske byen Nemuro, som Noda nylig møtte for å snakke om de russiskkontrollerte Kurilene. En øygruppe som lenge har ført til territoriell disputt mellom Japan og Russland.

NODA

Japans statsminister Yoshihiko Noda skal ha avslørt overfor en japansk ordfører at Putins helse er årsaken til at han ikke reiser til Moskva.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Mediene melder at ordføreren skal ha fått en forklaring av Noda på hvorfor statsministeren ikke drar til Russland likevel, og årsaken skal være at Putin ikke er i stand til å ta imot ham.

– President Putins helse er dårlig, siteres Hasegawa av Kyodo.

En kilde i den japanske regjeringen forteller til nyhetsbyrået AFP at Russland har informert dem om at møtet mellom de to lederne må avlyses på grunn av Putins «uspesifiserte helseproblem».

Putins talsmann avkrefter

Fredag gikk Putins talsmann ut og sa at den japanske statsministerens besøk aldri var «definitivt avtalt», og avkreftet at det var helsen til presidenten som var årsaken til at Noda ikke kommer til Moskva.

– President Putins helse hindrer ham ikke fra å jobbe eller reise, sa Dmitry Peskov, Putins talsmann.

Avlyst flere utenlandsbesøk den siste tiden

Ifølge russiske medier har Putins lege forbudt ham å fly.

Flyforbudet har blant annet tvunget den russiske presidenten til å avlyse planlagte reiser til India og Tyrkia, og talsmenn for den russiske presidenten har måttet avvise at idrettsskaden hemmer Putins øvrige evne til å fungere som president.

Putin

Putin har ikke noe imot at det fotograferes når han skal undersøkes av legen.

Foto: ALEKSEY DRUZHININ / Afp

Selv statsminister Dmitry Medvedev måtte under et besøk i Finland for to uker siden avkrefte at det er noe i veien med Putin.

– Ryktene om Vladimir Putins helse er sterkt overdrevet, sa han.

Var tilbake i aksjon

19. november var Putin tilbake i aksjon da han fikk besøk av Tysklands forbundskansler Angela Merkel til en rekke samtaler i Moskva.

Han virket ifølge Radio Free Europe ivrig på å vise at han ikke var preget av skade, og gikk rundt komfortabelt og kostet på seg en latter eller to i ny og ne.

På onsdag meldte Kremlin at Putin vil reise til Tyrkia neste uke, på sitt første utenlandsbesøk på to måneder, men da det virket som om presidenten var på bedringens vei kom altså meldingen fra Japan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt