Hopp til innhold

– Prins Henrik hadde stor betydning for det danske kongehuset

Prins Henrik sovnet stille inn tirsdag kveld. Han skapte store overskrifter i danske medier, men ifølge kongeeksperter var han så mye mer. Prins Henrik bød på fransk glans og var en viktig partner for dronning Margrethe av Danmark.

Prins Henrik

VAR SYK: Prins Henrik ble lagt inn på sykehus i januar.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han ble en snakkis i danske medier, blant annet fordi han ikke ville bli gravlagt sammen med dronning Margrethe og at han ønsket seg en kongetittel.

Men etter prinsens bortgang tror historiker og forfatter Trond Norén Isaksen at hans mange positive sider vil bli mer synlige.

– Folket vil kanskje begynne å tenke tilbake på de litt mer positive og fargerike sidene ved prins Henrik, sier Isaksen.

Finkultur

Trond Noren Isaksen

Historiker og forfatter Trond Noren Isaksen.

Foto: øa/Museum/P2 / NRK

Isaksen beskriver prins Henrik som mannen ikledd fargerike silkevester, som drakk vin i stedet for øl og spilte tennis fremfor fotball.

– Prins Henrik kom til Danmark som en fremmed fugl i 1967, det fantes knapt en franskmann i Danmark da, forteller den norske historikeren.

Prinsen tok med seg en kultur som var viktig for det danske monarkiet. Isaksen beskriver prinsen som kanskje den mest intelligente mannen i det danske kongehuset noensinne, og som en mann som holdt hodet høyt hevet også i situasjoner med motgang.

Franskmannen vant prinsessen, men strevde med kongeriket.

Gjorde kongehuset mer internasjonalt

Den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen mener Prins Henrik bidro å gjøre dronning Margrethe til en av de mest populære arvtagerne i Danmark.

– Han fikk danskenes øynene opp for at man kan gjøre ting på enn annen måte enn det man gjør i Danmark, sier Sørensen.

Les også: Prins Henrik ramma av demens

Sørensen mener også at prins Henrik har gjort kongehuset i Danmark mer internasjonalt.

– Han har tilført kongehuset stor interesse for fransk og europeisk kultur, musikk, arkitektur, og litteratur, sier han.

En kjærlighetshistorie

Prins Henrik av Danmark ble født i Frankrike i 1934. Han var soldat, og kjempen i krigen i Algerie som ungdom. Han var også diplomat ved den franske ambassaden i London før han i 1967 giftet seg med den danske tronfølgeren, prinsesse Margrethe. Hun ble folkevalgt som dronning i 1972.

De fikk to barn, sønnene prins Joachim og kronprins Frederik, sistnevnte har arverett til tronen.

Prins Henrik og Dronning Margrethe

I 2012 feiret Dronning Margrethe av Danmark feirer 40-årsjubileum med sin ektemann.

Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Ifølge Isaksen var prinsen med på å forme det danske kongehuset og ikke minst dronningen. Han tror dronningen vil få mye sympati for sorgen hun vil oppleve ved mannens bortgang.

– Hun har vært litt sånn ungpike forelsket i prins Henrik, det er åpenbart at han har vært en veldig viktig støtte for henne, og en partner som hun har hatt mye til felles med, sier Isaksen.

Prinsen sovnet stille inn klokken 23.18 tirsdag kveld, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, opplyser kongehuset. Han ble 83 år gammel.

Les også: Prins Henrik innlagt på sykehus

SISTE NYTT

Siste nytt