NRK Meny
Normal

– Presset til falsk tilståelse

– Hun er blitt tvunget til å komme med tilståelsen. Iranske myndigheter vil bare dekke over sine egne menneskerettighetsbrudd, sier advokat Mohammad Mostafaei.

Mohammad Mostafaei

Mohammad Mostafaei er bekymret for sin klient etter at hun kom med det han mener er en falsk tilståelse på iransk TV i går.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

I går tilsto klienten hans, den iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtani, som er dømt til steining, på iransk TV både utroskap og drap på sin ektemann.

– Presset til å tilstå hva som helst

– TV-kanalen som sendte tilståelsen, er under total kontroll av den iranske etterretningstjenesten, sier Mostafaei til NRK.

– Sakineh Mohammadi Ashtiani befinner seg i fengsel. Hennes liv, kropp og sjel er i deres varetekt. Derfor tilstår hun det hun blir bedt om, sier han.

Ashtiani er kjent skyldig i å ha begått «dobbelt utroskap», samt i å ha medvirket til å planlegge å drepe sin ektemann. For det er hun dømt til døden ved steining.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sakineh Mohammadi Ashtiani

Sakineh Mohammadi Ashtiani er dømt til døden ved steining for utroskap og medvirkning til drapsplaner.

Foto: Carl Court / Afp

– Iran vil sverte mitt navn

Sak har fått enorm oppmerksomhet internasjonalt, noe som har vekket iranske myndigheters raseri. Steiningen er blitt midlertidig utsatt som følge av det internasjonale nødropet.

I går ble hun fremtsilt av iransk TV som en angrende synder.

– Hun ble tvunget til både å innrømme utroskap og drap, men det er absolutt ikke sant, sier advokaten hennes.

Selv har han måttet flykte fra Iran og lever nå i eksil i Norge.

Mostafaei tror det kan være to årsaker til at Sakineh Mohammadi Ashtiani er presset til tilståelse. Den ene er at myndighetene vil legitimere dommen - den andre at hun kan bli reddet hvis hun tilstår og på den måten sverter Mostafeis omdømme.

– Jeg kan gjerne bli hånet og svartmalt hvis det betyr at hun kan redde sitt liv. Det er det viktigste, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt