Hopp til innhold

– Presset mot Ukraina totalt uakseptabelt

– Truslene og bruken av økonomisk press som vi har sett det siste året er totalt uakseptabelt, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle som ikke legger skjul på hva han mener om Russlands oppførsel mot nabolandet.

Guido Westerwelle og Vitalij Klitsjko

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle var i går ute i Kievs gater sammen med opposisjonsleder, og verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Selv om Westerwelle ikke nevnte Russland direkte, var ingen i tvil om hvem han mente.

– Folk i Ukraina ønsker å bestemme sin fremtid selv, slo den tyske utenriksministeren Westerwelle fast.

Han møtte i går den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko og sammen møtte de demonstrantene på Uavhengighetsplassen. Resultatet av møtet var at statsminister Mykola Azarov avlyste sitt møte med Westerwelle.

Presset fra øst

Mykola Azarov

Ukrainas statsminister Mykola Azarov venter på at OSSE-møtet i Kiev skal starte torsdag.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sammen med mange andre av utenriksministrene i Europa deltar Westerwelle på et møte i OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

Møtet holdes i Kiev, den ukrainske hovedstaden som de siste to ukene har vært sentrum for store demonstrasjoner mot regjeringen til statsminister Mykola Azarov og president Viktor Janukovitsj.

Bråket startet etter at statsministeren og presidenten få dager før undertegning vraket en handels- og samarbeidsavtale med EU, etter to års forhandlinger.

I stedet vil landet knytte seg nærmere til Russland og muligens satse på en tollunion med Russland, Hviterussland og Kasakhstan. Mange tolket den kommende avtalen med EU som første skritt på veien til et fullt EU-medlemskap. Landet har fra før en partnerskapsavtale med NATO.

Russland på sin side ønsker også innflytelse over den tidligere og viktige sovjetrepublikken.

Nabolandet huser fortsatt den russiske Svartehavsflåten, som har sitt hovedkvarter i Sevastopol og fortsatt kan ha det frem til 2042.

Russland truet med å strupe gassleveransene og bygge handelshindringer dersom Ukraina inngikk avtalen med EU.

Statsministeren og presidenten har begrunnet da også vrakingen av EU-avtalen med økonomiske forhold. Hvis Russland setter i verk det de truer med, så har ikke Ukraina muligheter til å takle det økonomiske tapet – gitt at EU ikke ønsker å gi noen form for kompensasjon.

Men det hjelper heller på tilliten mellom myndighetene og demonstrantene, som er for en nærmere tilknytning til EU, at både statsministeren og presidenten kommer fra den russiskdominerte regionen Donetsk øst i landet.

Azarov understreket på OSSE-møtet at EU-avtalen ikke er vraket, den er kun satt «på vent».

– Time out'en vi har tatt er utelukkende av «økonomiske vanskeligheter», sa Azarov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Ukraina

Pro-europeiske demonstranter demonstrerte i dag utenfor regjeringsbygningen i Kiev.

Foto: Viktor Drachev / AFP

Beklager kaldkrig-tankegang

Også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har blandet seg inn i diskusjonen.

I går kritiserte han NATOs utenriksministre for å blande seg inn i Ukrainas indre anliggender, i dag beklaget han at kaldkrig-tankegangen synes å eksistere fortsatt.

Også Lavrov er i Kiev i forbindelse med OSSE-møtet, men han nevnte ikke demonstrasjonene direkte.

Demonstrasjoner del av demokratiet

Flere av OSSE-utenriksministrene, inkludert den tyske som har vært mest direkte i kritikken, uttrykte bekymring for den hardhendte behandlingen demonstrantene har vært utsatt for.

De henstilte derfor ukrainske myndigheter om å respektere folks rett i et demokrati til å uttrykke sin uenighet.

Statsminister Azarov svarte at demonstrasjoner er en naturlig del i et land som fortsatt er under utvikling som demokrati og forsikret om at de ville gjøre alt for at dette skulle gå fredelig for seg.

Men han kritiserte samtidig demonstrantene for dobbeltmoral, og at de handler i strid med verdiene de hevder å kjempe for, med å blokkere eller okkupere offentlige bygninger. For to dager siden kalte han demonstrasjonene for kupplignende.

Han har også truet byer vest i Ukraina, som er kjent for sin EU- og Vest-Europa-vennlige holdning, med kutt i pengeoverføringene hvis streiker og protester fortsetter. Flere av byene har ordførere som har tatt de demonstrerende i forsvar og sagt at det er uaktuelt å bruke politiet mot demonstrantene.

Demonstrantene på sin side forlanger at regjeringen går av og at presidenten utlyser nyvalg.

Det understreker Azarov ikke er aktuelt.

– Skifte av regjeringer i et demokrati skjer gjennom valg, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt