Hopp til innhold

Vil sende internasjonal politistyrke til åstedet for flykatastrofen

Australias statsminister Tony Abbot sier de ønsker at en internasjonal politistyrke skal ta kontroll med åstedet for flykatastrofen.

Tony Abbott
Foto: JOSH WILSON / Afp

Abbott understreket at de er bekymret for at situasjonen til nå har vært væpnede separatister med kontrollen over et åsted som de selv har store interesser i.

– Problemet er nå at området kontrolleres av væpnede menn som har sterke interesser i hva etterforskningen viser, sier Australias statsminister på en pressekonferanse torsdag morgen.

Tirsdag ble det kjent at observatørene fra OSSE så tegn til at noen hadde tuklet med vrakdeler etter at flyet krasjet i bakken øst i Ukraina.

Les også: OSSE: – Vrakdeler kuttet i og endret

Nå ønsker Australia sammen med andre land som Nederland og Storbritannia at en internasjonal politistyrke skal overta kontrollen over åstedet.

– Vi vil sette dem inn så raskt som mulig. For akkurat nå kan det være at det er levninger som ikke sikres, sier Abbott.

Australia har allerede sendt 50 politifolk til Europa. De står nå klare i London for å fly inn til Ukraina, opplyser statsministeren.

– Støtte fra Putin

Abbott opplyser også at han har fått støtte fra Russland om en slik politistyrke.

– Jeg snakket med Putin i går, og han sier de riktige tingene. Så langt har han holdt det han har lovt, og han sier nå at han mener det er viktig at åstedet sikres av internasjonale politistyrker, forteller statsministeren fra Australia.

Australia mistet 27 av sine statsborgere i flykatastrofen, og de har etter engasjert seg i arbeidet med å etterforske og få de døde hjem.

Ifølge landets statsminister er situasjonen roligere og samarbeidet med separatistene bedre på åstedet. Samtidig må alle muligheter utnyttes.

– Søkeområdet er på opp mot 50 kvadratkilometer. Så vi må se til at alle muligheter, sier han med henvisning til den internasjonale politistyrken.

Statsminister Abbott forteller at det viktigste for mange nå er å sikre åstedet, finne alle døde og få dem hjem.

– Bare på den måten kan vi få ro og trygghet for de pårørende som har mistet sine kjære, sier han.

OSSE: – Vrakdeler kuttet i og endret

SISTE NYTT

Siste nytt