Hopp til innhold

Journalist: – Både opprørere og politikere bak angrep i Kabul

Ifølge frilansjournalist Anders Sømme Hammer skal både opprørere og politikere stå bak de hyppige angrepene som preger Afghanistan kort tid før valget.

AFGHANISTAN stemmebokser

Valgarbeidere sjekkes før valgboksene lastes for transportering til valglokaler i Herat nordvest i Afghanistan 3. april.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Sømme Hammer følger valget i det krigsherjede landet og har blant annet levert flere reportasjer til NRK.

Afghanistan velger snart ny president, og første runde av valget holdes førstkommende lørdag. Dersom en av kandidatene får over 50 prosent oppslutning blir vedkommende landets nye president.

Svært spent situasjon

Opptakten til valget har vært preget av selvmordsangrep, attentater og skuddvekslinger.

– Bak volden er opprørere, men også politikere, forteller Sømme Hammer.

– Det er veldig spent her nå, og folk er veldig urolig over at det skal komme nye angrep de neste dagene, sier frilansjournalisten.

Frykten for vold vil kunne slå negativt ut på valgdeltakelsen under lørdagens valg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kabul-reporter drept

Venner og familie holder minneseremoni for afghanske AFP-reporter Sardar Ahmad som var blant de drepte under angrepet på Serena Hotel i Kabul 20. mars.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Også politikere står bak angrep

Taliban har truet med å sabotere valget, og har så langt utført målrettede angrep mot valgkommisjonen og utlendinger.

Men det er ikke bare opprørere som står bak angriperne, forteller Hammer.

– Det er helt klart at opprørerne bevisst går inn for å ødelegge, men det er også politikere som forsøker å ødelegge for hverandre, sier Hammer, som kan fortelle at det så langt er mer vold enn antatt.

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer rapporterer fra Afghanistan.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

.

– Det er veldig uoversiktlig, og det eneste som er helt klart er at alt er veldig usikkert.

Sannsynligvis en andre valgrunde

Kristian Berg Harpviken, direktør ved institutt for fredsforskning PRIO forteller at det mest sannsynlig vil bli en andre runde i løpet av våren.

– Mest sannsynlig vil det gå til en ny valgrunde i løpet av våren og da er det statsviteren Ashraf Ghani og tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah som ligger best an, forteller direktøren, og mener at det er lite som skiller de ulike kandidatene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ashraf Ghani Ahmadzai

Ashraf Ghani Ahmadzai i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press 1. April. Han er en av de to favorittene, sier frilansjournalist Anders Sømme Hammer.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

– Ingen klarer helt å se forskjellene mellom de ulike kandidatene, forteller Harpviken.

Frykter omfattende valgfusk

Taliban har som vanlig truet med å sabotere valget, men myndighetene i Kabul er optimistiske og anslår at bare 6 prosent av valglokalene vil måtte holde stengt på valgdagen.

Ifølge NTB stiller norske diplomater i Kabul seg tvilende til dette og viser til at 14 prosent av lokalene måtte holde stengt under forrige valg.

I ettertid viste det seg at det strømmet inn valgurner, fullstappet med Karzai-stemmer fra valglokaler som beviselig hadde holdt stengt.

Harpviken forteller til NRK at det blir enda større rom for valgfusk dersom folk holder seg hjemme i frykt for vold.

Samtidig forteller han at det er stor entusiasme for valget, og at mange vil trosse frykten.

Det er usikkert om de internasjonale valgobservatørene, som har i oppgave å overvåke valg og rapportere om avvikende oppførsel, vil returnere til Kabul før valget.

Valgobservatører


Ifølge NTB mener norske diplomater at nettopp valgobservatører utenfra må til for å hindre valgfusk. Ingen har imidlertid vært ivrige etter å delta.

EUs valgobservatører lærte leksen under forrige valg, der de først konkluderte med at alt var i sin skjønneste orden. Senere måtte de krype til korset og medgi at det var fusket i «industriell skala».

Norske diplomater håper og tror at observatørene nå vil «være bedre forberedt på å takle valgfusk i stor skala, noe man ikke var forrige gang».

Angrepet mot Serena Hotel i Kabul tidligere i måneden, fikk imidlertid amerikanske NDI og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til å evakuere observatørene. Det er fortsatt uklart om de vender tilbake før valget.

SISTE NYTT

Siste nytt