– Politiet nektet å beskytte oss

Nok en gang ble det heftige sammenstøt mellom studenter og politi i London i går. – Politiet stengte oss inne med bråkmakerne og var ikke interessert i å beskytte oss. Vi var så redde, forteller norske Nora Shafe.

Norske Nora Shafe i London-demonstrasjon

Politi og demonstranter havnet i voldelige kamper på Parliament Square i London i går.

Foto: Montasje: Privat/CARL DE SOUZA / Afp

I går kveld vedtok de folkevalgte i Storbritannia en tredobling av studieavgiften ved landets universiteter, og igjen var det duket for demonstrasjoner foran parlamentsbygningen i London.

Klok av skade fra tidligere demonstrasjoner hadde politiet møtt opp mannsterke, og var ifølge den norske studenten Nora Shafe (20) altfor ivrige i tjenesten.

Studentprotester i London

Etterforskere gjennomsøker Parliament Square. Det er store skader etter demonstrasjonen i går.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– De stengte oss inne, og nektet å slippe oss ut. Da det hadde gått elleve timer ropte vi bønner om hjelp, men de gjorde ingenting, forteller hun.

Begynte fredelig

Hun ble med i demonstrasjonen klokken 13 torsdag, da de gikk i samlet flokk mot Parliament Square. Politiet hadde stengt alle innganger til plassen - bortsett fra den demonstrantene brukte.

– Det begynte som en fredelig demonstrasjon. Da vi kom fram på plassen sang vi, og noen professorer holdt foredrag, forteller Shafe.

Men etter en stund stengte politiet den siste inngangen til plassen, og demonstrantene var innesperret. Og noen av demonstrantene begynte å bli voldelige .

– Det var en del folk som ikke var der for å demonstrere, men for å skape bråk. De var fulle og sinte, og vi andre ble redde da vi forstod at vi var innesperret med dem, forteller den norske studenten.

Desperate

Hun forteller at mange prøvde å få politiet til å slippe dem ut, men de nektet å la dem gå. Etter å ha vært innesperret i sju timer begynte folk å bli desperate.

– Det så ut som en krigssone. Flere hadde tent bål for å holde varmen, noe politiet oppfattet som en provokasjon. Men det var så forferdelig kaldt, sier Shafe.

– Da folk gikk til politiet og sa at de var redde og ville dra hjem, sa politiet at de selv hadde valgt å være med på en voldelig demonstrasjon.

Video Dramatisk studentdemonstrasjon i London

Video: Dramatisk studentdemonstrasjon i London.

Barket sammen

Rundt klokken 20-21 brakte det løs. Poltiet rykket inn, og bråkmakerne angrep. De kastet maling, bengalske lys, biljardkuler og andre gjenstander mot politiet.

– Det stod en gravid dame ved siden av oss. Hun ropte til politiet, og ba om å få dra da hun var redd. Men de sa til henne at det var selvforskylt. En mann prøvde å si til politiet at dette var galt av dem - han ble slått ned, forteller Shafe.

Over 20 demonstranter ble skadd, flere av dem har fått skader i hodet etter politiets køllebruk. En av dem ble båret vekk på båre.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP ble også slått løs på av politiet da presset fra folkmengden presset ham mot sperringene.

Rolls Roycen til Prince Charles og hans kone Camilla ble bombardert med flasker og søppeldunker da de var på vei fra boligen sin. Et av vinduene skal ha blitt ødelagt og bilen tilsølt av maling.

Video Charles ble angrepet - se studentenes egen video

Video: Charles ble angrepet - se studentenes egen video.

– Et overgrep

Etter et par timer sa politiet til demonstrantene at de skulle få gå. De geleidet dem ut på Westminister bridge, og da alle trodde de skulle få gå hjem, stengte politiet begge endene av broen.

– Der stod vi, midt på broen. Det var sent og kaldt, folk var trøtte, sultne og tørste. Det føltes som et overgrep. Vi hadde jo bare vært med for å demonstrere fredelig, sier Shafe.

– Folk prøvde å rope til politiet. Dette er ikke et opprør. La oss gå, vær så snill. Hva med være menneskerettigheter. Men politiet brydde seg ikke, legger hun til.

– Vi følte oss hjelpeløse

Da politiet endelig åpnet opp sperringene, elleve timer etter at demonstrasjonen startet, slapp de ut en og en. Hver eneste demonstrant ble filmet da de gikk forbi sperringene.

– Vi var så skuffet da vi gikk derfra. Politiet skal liksom beskytte oss, men de fikk oss bare til å føle oss hjelpeløse og fortapte, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.