NRK Meny
Normal

– Politiet bare sto og så på

Fortvilte butikkeiere ble ribbet da plyndringen gikk fullstendig av skaftet under opptøyene i London mandag kveld.

Plyndring i London

Ungdommene i London plyndret alt de kom over, og tok med seg alt fra elektronikk til sekker med ris.

Foto: AFP/Scanpix/Twitter/Facebook

Politiet i London har lagt ut overvåkingsbilder av ungdommer som er i ferd med å plyndre butikker, i håp om å identifisere dem. Samtidig har flere av plyndrerne lagt ut skrytebilder av fangsten sin på Facebook og Twitter.

Rasert butikk i Croydon, London

Rasert butikk i Croydon, London.

Foto: Andrew Cowie / Afp

Tilbake står oppgitte butikk- og restauranteiere som har fått levebrødet sitt ødelagt.

Optikeren Cypran Asota, som har holdt til i Hackney i 25 år, sier til London Evening Standard at han tryglet plyndrerne om å la butikken hans være i fred.

– De rev av gitteret, og stjal dagens omsetning. Jeg løp over veien for å be dem stanse, men de bare fortsatte. De må ha fått med seg varer for 15.000 pund, noe forsikringen ikke dekker, sier han.

Asota er også skuffet over politiet, som han mener ikke turte å gripe inn.

– Politiet sto bare 15 meter unna, men de bare så på. De gjorde ingenting for å stoppe det, de så reddere ut enn jeg var, sier han.

Både politifolk og journalister skal ha blitt banket opp i Londons gater mandag kveld, og statsminister David Cameron har lovet 10.000 ekstra politifolk i gatene tirsdag kveld.

Plyndrere i Hackney, London

Plyndring i Hackney, London.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Fryktet for livet

Bankansatte Owen MacCarthy forteller at flere fryktet for sine egne liv da plyndringen var på sitt verste i bydelen Clapham.

– Det er forkastelig. Disse ungdommene er bare ute for å plyndre så mye de kan, og de kommer ikke til å stoppe før de har tatt alt, sier han til Daily Mail.

– Jeg har sett folk stjele ting, for så å dra hjem og komme tilbake for å hente mer. I løpet av en og en halv time har jeg ikke sett en eneste politimann, og disse ungdommene kan ikke forskjellen på rett og galt, sier han.

Statsminister David Cameron gjorde det også klart at plyndringen ikke har noe med drapet på Mark Duggan å gjøre.

– Dette er kriminalitet, enkelt og greit. Og det skal konfronteres og bekjempes, sa Cameron i en uttalelse tirsdag morgen.

Skjelte ut ordføreren

Boris Johnson

Londons ordfører Boris Johnson er ingen populær mann i Clapham.

Foto: Matt Dunham / Ap

Londons ordfører Boris Johnson var tilbake i hovedstaden tirsdag, og møtte opp i bydelen Clapham med en kost for å hjelpe til med opprydningen.

Han ble imidlertid møtt med kjeft og sinte tilrop av folk på gata, og måtte beklage seg.

– Jeg vil si til alle som driver en butikk eller eier et firma i området hvor lei meg jeg er for tapene og skadene dere har blitt påført. Alle som har vært involvert i plyndringen og volden vil bli tatt, og skal få straffer som vil få dem til å angre bittert, sa Johnson ifølge Daily Telegraph.

Psykologiprofessor James Thompson sier til BBC at det trolig er en liten gruppe som oppfordrer til vold og plyndring.

– Når man får en større gruppe som er relativt anonym, kan du egentlig gjøre hva du vil. Det kan godt være 20-30 personer som leder opptøyene, men med flere hundre andre tilstede er det mindre sannsynlig at de blir tatt, sier han.

Video NRKs reporter i London

VIDEO: NRKs reporter i London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt