Hopp til innhold

– Planla Manchester-angrepet i ett år

Salman Abedi skal ha startet planleggingen av terrorangrepet i Manchester for ett år siden. Venner og moskeen sier de varslet myndighetene om ham gjentatte ganger.

Salman Abedi

Salman Abedi skal ha handlet inn materialer til bomben med en egen konto han opprettet i fjor.

Foto: AP

Ifølge avisen The Times åpnet Abedi en ny bankkonto for ett år siden.

Den skal ikke ha blitt brukt før han besøkte jernvarehandlene B&Q og Screwfix i Manchester, der han kjøpte spiker og skruer til bomben som tok livet av 22 mennesker mandag kveld.

Politiet mener han laget bomben selv, og ifølge britiske medier var sprengstoffet det samme som ble brukt i terrorangrepene i Paris og Brussel.

Etterretningskilder har fortalt om en effektivt pakket bombe som trolig ble laget av en ekspert.

Abedi skal ha begynt arbeidet med utløseren mens han bodde i foreldrenes hus sør i Manchester. I dagene før angrepet skal han ha leid en leilighet gjennom Airbnb i sentrum, der han blandet kjemikalier på badet og ferdigstilte bomben.

Britisk antiterrorpoliti aksjonerte tirsdag ettermiddag mot huset hvor den antatte Manchester-terroristen bodde sammen med familien.

VIDEO: Spesialstyrker stormet huset til Salman Abedi.

Varslet flere ganger

Ifølge Telegraph ble myndighetene varslet om Abedi minst fem ganger i løpet av de siste fem årene.

– Flere ga uttrykk for bekymring på grunn av oppførselen til denne mannen, og meldte fra på riktig måte gjennom de riktige kanalene. De hørte aldri noe tilbake, sier Mohammed Shafiq i den britiske Ramadan-stiftelsen.

To av Abedis venner skal ha ringt politiets tipstelefon for fem år siden, og på nytt i fjor.

– De fryktet at han støttet terrorisme, og hadde gitt uttrykk for at det var greit å være selvmordsbomber, sier en kilde til BBC.

Han skal også ha blitt utestengt fra moskeen i Didsbury i sør-Manchester etter å ha konfrontert en imam som holdt en preken der han fordømte ekstremisme og IS.

– Han viste meg et ansikt fullt av hat, sier imamen til Telegraph.

Moskeen bekrefter at de rapporterte Abedi til myndighetene.

– Hadde flagg på taket

Abedi reiste til Libya i april, og kom tilbake til Manchester 17. mai etter mellomlandinger i Istanbul og Düsseldorf. Han skal ikke ha forlatt flyplassen i noen av byene.

Abedi og broren ble igjen i Storbritannia etter at foreldrene flyttet tilbake til Libya, men reiste ofte på besøk.

Tidligere bekjente av Abedi har fortalt at han forandret seg etter en reise til Libya i 2011.

Han sluttet å studere, ble mindre sosial og kledde seg i kjortel og sparte til skjegg. I en periode hadde han et svart flagg med arabisk skrift på taket, skriver Manchester Evening News.

Ti personer er pågrepet etter terrorangrepet. To av dem er løslatt.

Abedis far og lillebror er pågrepet i Libya. Faren hevder sønnen er uskyldig, mens broren skal ha visst om angrepet. Ifølge libyske myndigheter har han vært under etterforskning i rundt seks uker for tilknytning til IS.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt