Aktor: – Pistorius har på ingen måte erkjent drap

Påtalemyndigheten mener derfor at risikoen er stor for at den drapssiktede friidrettsstjernen Oscar Pistorius (26) vil forsøke å flykte dersom han løslates mot kausjon.

Oscar Pistorius i retten

Oscar Pistorius møtte i retten i Pretoria fredag morgen for fjerde dag på rad. Spørsmålet dommeren skal ta stilling til, er om Pistorius kan løslates mot kausjon eller ikke.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

– Erklæringen Pistorius har skrevet, viser at han mener han ikke har gjort noe galt eller ulovlig. Det finnes ingen erkjennelse av drap, sier aktor Gerrie Nel.

I retten i Pretoria i Sør-Afrika begynte i morges den fjerde, og trolig siste, dagen av fengslingsmøtet mot Oscar Pistorius.

Han er siktet for å ha drept sin kjæreste Reeva Steenkamp (29) natt til 14. februar. Hun ble skutt gjennom den låste baderomsdøren i Pistorius' hjem. Påtalemyndigheten mener Pistorius hadde planlagt å drepe kjæresten, mens 26-åringen selv sier han trodde det var en innbruddstyv som befant seg på badet.

Pistorius' forsvarer Barry Roux innrømmer i dag at Pistorius kan bli tiltalt for drap, men at det er uaktsomt drap.

Påtalemyndigheten på sin side har hele tiden ment det dreier seg om forsettlig drap, altså at Pistorius hadde til hensikt å drepe, og at det var planlagt.

– På flukt med benproteser?

Når kausjonshøringen, eller fengslingsmøtet, er over, skal dommeren bestemme om Pistorius kan løslates mot kausjon, eller om han må holdes fengslet frem mot rettssaken.

Påtalemyndigheten mener Pistorius ikke erkjenner å ha begått drap og gjort noe ulovlig, og at det tilsier at han ikke kan løslates på grunn av rømningsfaren.

– Sør-Afrika har ikke utleveringsavtale med alle land, påpeker Nel.

– Pistorius vil at det skal være «business as usual», at han skal løslates, og at han skal kunne fortsette med treningen. Men det kan ikke være «business as usual», sier Nel, ifølge The Guardian.

– Hva slags liv skulle Pistorius leve om han flyktet, spør dommer Desmond Nair.

– Et liv utenfor fengselet. Et liv i frihet, sier Nel.

– Men å måtte gjemme seg hver dag med benprotesene sine?, undrer dommeren.

Det får den benamputerte friidrettsstjernens familie til å trekke på smilebåndet.

– Ja. Vi kan ikke behandle folk annerledes bare fordi han er funksjonshemmet - eller fordi han er kjent, svarer Nel.

– Kan han leve i Sør-Afrika med benproteser, kan han leve hvor som helst.

– Kan ikke forstå at jeg er siktet for drap

Da kausjonshøringen startet på tirsdag denne uken, leste Pistorius' forsvarer Barry Roux opp en erklæring Pistorius hadde skrevet. Der avviste 26-åringen alle påstander om at han hadde planlagt å drepe Steenkamp.

– Ingenting er lenger fra sannheten enn at jeg planla drapet på kjæresten min. Jeg kan ikke forstå at jeg er siktet for overlagt drap, jeg mente aldri å drepe henne, hadde Pistorius skrevet.

– Vi var dypt forelsket.

Pistorius har hele tiden holdt fast på at han trodde det var en innbruddstyv da han hørte lyder fra badet den skjebnesvangre natten for en drøy uke siden. I erklæringen fortalte han at han trodde kjæresten lå i sengen, og at det derfor måtte være en innbruddstyv han hørte på badet.

– Det finnes ingen beviser for at Pistorius lette etter kjæresten i huset. Hvis han var så overbevist om at han var i fare, hvorfor lette han ikke etter henne, spør aktor Nel i retten i dag.

Forsvareren: – Umulig for ham å forsvinne

Forsvarer Barry Roux understreker også i dag at Pistorius ikke hadde til hensikt å ta livet av kjæresten.

– Man kan ikke bare overføre en intensjon fra en person til en annen. Det er det dette handler om. Hvis du har som hensikt å drepe en innbruddstyv, men tar livet av en annen, betyr ikke det automatisk at hensikten din var å drepe den andre personen, sier Roux.

Han stiller seg uforstående til påtalemyndighetens påstand om at det er stor fare for at Pistorius vil flykte dersom han løslates.

– Hver gang han går gjennom sikkerhetskontrollen på en flyplass, vekker det oppstandelse. Det er umulig for denne mannen å forsvinne, mener Roux.

Beslutningen om Pistorius kan løslates mot kausjon eller ikke, er ventet rundt klokken 13.30 norsk tid i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt