NRK Meny
Normal

– Sikkerhetskontroller truer luftfarten

– Sikkerhetskontrollen på flyplassene må bli enklere. Ellers vil systemet bryte sammen, mener sjefen for Den internasjonale lufttransportorganisasjonen. Han tror kontrollene snart kan bli mye enklere for mange.

Køen foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen

En enklere sikkerhetskontroll på flyplassene vil tvinge seg fram, mener Den internasjonale flytransportorganisasjonen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi kan ganske enkelt ikke håndtere forventet passasjervekst slik ting er i dag, sa Tony Tyler på en konferanse om verdens luftfart i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

– Køene vil øke, passasjerene kommer til å bli mer og mer frustrerte og flyplassterminalene blir for små.

Les også: I kø gjennom hele avgangshallen

Lysere framtid

– I 2020 kommer myndighetene til å bruke en sikkerhetskontroll for framtida, der passasjerene kan gå forløpende gjennom uten å stanse for å ta av seg sko, jakker og belter. De trenger ikke levere fra seg laptoper eller flasker med flytende stoff.

Tyler er optimist og tror på en snarlig bedring der ikke alle blir kontrollert på samme måte, men vurdert ut fra individuell passasjerrisiko. Han håper at et prøveprosjekt kan gjennomføres ved en håndfull flyplasser fra høsten 2014.

Tyler innrømmer at det vil kreve mye hardt arbeid for å få med seg flest mulig land og myndighetsorganer.

Les også: Flyselskap lei av lange køer

Han viser til et amerikansk prosjekt der passasjerer som flyr ofte vil slippe å ta av seg sko, belter og jakker dersom de frivillig gir fra seg flere personlige opplysninger til luftfartsmyndighetene enn de må.

Individuell risikovurdering

– Dersom du er villig til å gi fra deg litt flere opplysninger, vil kontrollen på flyplassen bli enklere for mange, og vi kan bruke mer tid på å kontrollere dem vi ikke vet noe om, sier John S. Pistole, lederen for den amerikanske organisasjonen U.S. Transportation and Security Administration.

Han sier myndighetene gjerne vil ha opplysninger om passasjerenes reisehistorikk og reisemønster, noe lover og regler i dag setter en stopper for.

– Det kan tidligst bli en forandring når Kongressen i USA kommer sammen etter valget, sier Pistole.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt