Hopp til innhold

– President Peres fortjente ikke fredsprisen

MASAH, VESTBREDDEN (NRK): Palestinske Hani Amar bor inneklemt. På den ene siden ligger den israelske muren, på den andre siden en israelsk bosetting. Han skjønner ikke hvorfor Shimon Peres fikk fredsprisen.

Palestinske Hani Amar bor inneklemt. På den ene siden ligger den israelske muren, på den andre siden en israelsk bosetting. Han skjønner ikke hvorfor Shimon Peres fikk fredsprisen.

– Det er ikke en fredspris, det er en urettferdighetspris, sier Hani Amar. Han mener at alle israelske regjeringer fører den samme politikken, uansett om de er ledet av høyrepolitikere som Benjamin Netanyahu eller arbeiderpartipolitikere som Shimon Peres.


– Alle israelske regjeringer har som sluttmål å ødelegge det palestinske folk og ta landet deres, sier han.

Hani Amar 2

Hani Amar nektet å flytte på seg da Israel bygde denne muren, og fikk etter press fra internasjonale og israelske fredsorganisasjon en ordning der han kan låse seg inn og ut av en port. Her med ungene ved muren.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Amars hus har gjerder på tre sider og en mur på den fjerde. Han nektet å flytte på seg da Israel bygde muren og fikk etter press fra internasjonale og israelske fredsorganisasjon en ordning der han kan låse seg inn og ut av en port. Men han har ikke lett tilgang til jordene sine.

I stedet for å kunne kjøre i en rett linje slik han kunne før og bruke et lite kvarter, må han hver dag kjøre rundt flere bosettinger og muren for å komme seg dit. Han må også gjennom en kontrollpost. Det tar ham rundt en time.

Han tror ikke lenger det er mulig å få til en fredsløsning. Ikke fordi det ikke går an å leve sammen, men på grunn av de israelske lederne. Han har heller ikke mye til overs for sine egne ledere som han mener har gitt opp palestinske rettigheter.

– Det finnes ikke noen palestinske myndigheter. De finnes bare i media, sier han.

Israelsk bosetting

Den pågående byggingen på okkupert land har fått mye av skylden for hvorfor den siste runden av forhandlinger, som foregikk under ledelse av USAs utenriksminister John Kerry, brøt sammen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– John Kerry truet Israel

Den pågående byggingen på okkupert land har fått mye av skylden for hvorfor den siste runden av forhandlinger, som foregikk under ledelse av USAs utenriksminister John Kerry, brøt sammen.

Under de siste ni månedene med forhandlinger er det utlyst anbud på rundt 14000 nye boenheter. Men dette er ikke noe nytt. Under de diverse forhandlingsrundene siden Oslo-avtalen, er antallet bosettere doblet seg og er nå i overkant av en halv million.


Det gjør at en oppfatning nå brer seg om at en tostatsløsning ikke lenger er mulig. Det er også bosettingsleder Dani Dayans mening. Han nekter imidlertid for at bosettingen har skylden for at forhandlingene brøt sammen.

– John Kerry truet Israel med utsikt for vold og boikott. Han kunne ha truet palestinerne eller motivert med dem byggeanbudene som et verktøy. I stedet skapte de en krise ut av det, sier han til NRK.

Dani Dayan, Yesha Council

Bosettingsleder Dani Dayan mener at en tostatsløsning ikke lenger er mulig. Han nekter imidlertid for at bosettingen har skylden for at forhandlingene brøt sammen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen


Israels forhandlingsleder og justisminister Tzipi Livni sa fredag til Army Radio at bosetterne hindret dem i å komme fram til en løsning og at det gjorde det umulig å forsvare Israel rundt om i verden. USA holder nå på å trekke seg tilbake og ingen vet hvor dette går videre. Det eneste som er sikkert er at en fredsløsning fortsatt er langt unna.

SISTE NYTT

Siste nytt