– Pence vant på stil, Kaine på innhold, mener demokrater i Montana

BOZEMAN, MONTANA (NRK): Hillary Clinton-supportere i røde Montana ser visepresidentdebatten på en pizzabar og lader opp til en ringerunde i morgen.

Demokrater i Montana
Foto: Anders Tvegård / NRK

Bingo

Demokratisk debatt-bingo.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Mens det er kø av ungdom som bestiller pizza for å ta med ut, har et 40-talls frivillige demokrater benket seg i en egen avdeling av restauranten for å se visepresidentduellen på fjernsyn.

Direktesendingen startet tidligere på kvelden her, klokken 19, på grunn av tidsforskjellen fra Virginia, der duellen ble holdt, til fjellstaten Montana.

Spilleautomatene i lokalet er dekket med Hillary-plakater og bordene er dekorert med debatt-bingo, sponset av Clinton-kampanjen, som deltakere kan fylle ut etter hvert som den 90 minutter lange visepresidentduellen kommer med gitte poenger.

Mindre interesse

Lokalet har sitteplass til 55. Da Trump og Clinton debatterte forrige uke, måtte flere stå, men interessen denne gang er halvert sammenliknet med presidentduellen.

– Tradisjonelt er ikke visepresidentdebatten så spennende, sier Melinda Thompson, en av initiativtakerne, som jobber frivillig for å holde Donald Trump unna Det hvite hus.

Demokratenes dom etter visepresidentdebatten er at republikanernes visepresidentkandidat Mike Pence vant på stil og kroppsspråk, mens deres egen Tim Kaine vant på argumentasjon og innhold i politikken.

Demokrater i Montana

David og Melinda Thompson (til venstre) jobber frivillig for å stanse Trump.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Ringer velgere

I morgen står Melinda Thompson bak en telefonkampanje til potensielle velgere, men ikke dem i Montana. De rundt 20 frivillige i telefonbanken tar med egne mobiler og møter opp hjemme hos henne for å ringe til registrerte demokrater som ved forrige valg stemte på Obama.

Datalistene har de fått fra Clinton-kampanjen og retningsnumrene er til innbyggere i Colorado, en annen delstat langs fjellkjeden Rocky Mountains, der utfallet av presidentvalget om en måneds tid er mindre klart.

– Montana har alltid gått til republikanerne, og det skjer nok i år også. Vi lader opp med pizza her for å hjelpe søsterstaten vår med å nå velgere på telefon, forteller Thompson.

Ektemannen David Thompson bryter inn og understreker at Montana er lilla på delstatsnivå, det vil si at det ikke er gitt hvilket parti som får guvernøren eller senatorene.

Han mener slike pizzasamlinger er viktig for å bevege folk i riktig retning. Endring skjer ikke over natta og vi ønsker ikke å framstå som et ekko for bare den ene siden.

– Alle våre venner støtter Trump og Montana er tapt for demokratene når det gjelder presidenten, men vårt mål er å finne felles ståsted. Kompromiss er et skjellsord fordi det oppfattes som at den ene siden vinner. Kaller vi kaller det felles ståsted, så er vi fort enige i 60 prosent av sakene. Det er bedre å være enige og bygge videre på 60 prosent enn ingenting. Det skaper bevegelse, sier den tidligere luftforsvarsoffiseren når NRK spør hvorfor kampanjen arrangerer slike arrangementer når resultatet er kjent på forhånd.

Mange veteraner

En av ti i Montana er militærveteraner, ifølge folketellingen i 2015. Spørsmål om nasjonal sikkerhet og terrorisme er sentral i debatten i denne fjellstaten, som grenser til Canada.

Fjernsynsreklamer som angriper den demokratiske guvernøren Steve Bullock, spiller på frykt for at flyktninger fra Syria tilhører ekstreme IS. Her i pizzaosen er det størst jubel når Hillary Clintons våpendrager angriper motpartens plan for terrorbekjempelse.

– Donald Trump kan ikke starte en twitterkamp med Miss Universe uten å skyte seg selv i foten, sa visepresidentkandidat Tim Kaine.

Velgere her er også opptatt av cyberkrigføring, kullpolitikk og energispørsmål, og kandidatenes skatteplaner.

Ingen fikk bingo under visepresidentduellen, men skjemaet kan også brukes når sjefene deres møtes til duell nummer to i Missouri kommende søndag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt