Hopp til innhold

– Paven kjente til overgrep

Pave Benedict den 16. skal ha nektet å avsette en katolsk prest som misbrukte barn fordi det kunne skape uro i kirken.

Pave Benedict XVI

Pave Benedict XVI skrev i 1985 under på et brev der han slår fast at det beste for kirken er å hemmeligholde grove voldtekter av flere gutter, begått av en amerikansk prest.

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP

Overgrepsskandalen i den katolske kirken vokser i omfang. Pressebyrået Assosciatet Press offentliggjør nå opplysninger om at paven har kjent til at prester begikk overgrep og har holdt det skjult. Han skal ha nektet å avsette en katolsk prest som misbrukte barn for å beholde ro i kirken.

Brev underskrevet av paven

I et brev, med kardinal Ratzingers underskrift, slår han fast at det beste for kirken er å ikke gripe inn i en sak om en prest som misbrukte barn.

Foto: AP

Bekymret for kirken

– Dersom informasjon ble offentliggjort om hvor dypt og bredt problemet stikker, med prester og andre religøse som begår disse overgrepene, ville det garantert skape skandale, sier Thomas Habinek, instituttleder ved Universitetet i California.

I 1985, da pave Benidict var kardinal og het Josef Ratzinger, skal han ha nektet å avsette en amerikansk prest som hadde innrømmet grov voldtekt av flere unge gutter. I et brev, med Ratzingers underskrift, slår han fast at det beste for kirken er å ikke gripe inn.

Ifølge AP skal Vatikanet ha bekreftet at det er Joseph Ratzingers signatur på brevet, men Vatikanet vil ikke kommentere brevets innhold.

– Reaksjonene til kardinal Ratzinger var å utsette prosessen. Man var plutselig bekymret for at dersom man plutselig avsetter en mengde prester, vil noen begynne å stille spørsmål om hva som foregår og hvorfor dette skjer, sier Habinek.

Brevet, som AP har fått tilgang til, er en del av en årelang korrespondanse mellom bispedømmet i Oakland og Vatikanet om avsettelsen av presten. Det er datostemplet 6. november 1985, og er maskinskrevet på latin.

Presten ble i 1978 dømt til tre års utestengelse fra å utøve sitt embet for å ha misbrukt to små gutter i en kirke i San Fransisco, og skal selv ha bedt bispedømmet i Oakland om å avsette ham etter at prøvetiden var over i 1981.

Mørke hemmeligheter

Også i Norge finnes det mørke hemmeligheter. Fredag innfømmet biskop Bernt Eidsvik at han har et arkiv over overgripere .

– Jeg utelukker i utgangspunktet at det hemmelige arkivet blir tilgjengelig for andre, sa Eidsvik på en pressekonferanse.

LES: – Vet om seks overgrepssaker

LES: – Dilemma å utelukke halve sannheten

Eidsvik vil altså ikke gi fra seg taushetsbelagte opplysninger. Det betyr at politiet kan få problemer med å stanse prestene som misbruker barn.

LES: Prest ble sendt ut av landet etter overgrepssak

SISTE NYTT

Siste nytt