NRK Meny
Normal

– Papandreou er ferdig

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou sier til sine regjeringskolleger at han ikke er interessert i å lede landets neste regjering.

Giorgos Papandreou

Giorgios Papandreou trekker seg etter at det har blitt dannet ny samlingsregjering, ifølge regjeringskilder.

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Det melder CNN, som siterer kilder i den greske regjeringen. Søndagens kabinettmøte vil dermed bli det siste med Papandreou som statsminister, heter det i uttalelsen.

Søndagens kabinettmøte vil handle om mandagens gruppemøte med EU-representanter, der finansminister Evangelos Venizelos vil representere Hellas.

En talsmann for Papandreous parti, PASOK, sier at statsministeren vil gå av etter at den nye samlingsregjeringen har blitt annonsert.

Finansministeren fortsetter

Det er ventet at Venizelos vil fortsette ved sin post som finansminister i den nye samlingsregjeringen.

Ifølge greske medier er Petros Moliviatis og Loukas Papaimos de heteste kandidatene til statsministerjobben i den nye regjeringen.

Den skal etter planen skal være operativ i fire måneder, før det skal skrives ut nyvalg.

Offentliggjøringen av Papandreous avgang kommer på et tidspunkt der Hellas er i politisk kaos, og det ser ut som det må bli den varslede samlingsregjeringen som skal redde landet fra å gå konkurs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hellas

Nytt demokratis partileder, Antonis Samaras (t.v.), var søndag i samtaler med Hellas' president Karolos Papoulias.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Møter om samlingsregjering

Tidligere søndag møttes president Karolos Papoulias, Papandreou og lederne for de største partiene for å diskutere en ny samlingsregjering.

Papandreou har også begynt samtalene med de mindre partiene, og har bedt om Papoulias' tillatelse til å danne en samlingsregjering.

– Jeg kan føle vreden til det greske folk, sa opposisjonsleder Antonis Samaras før møtet.

– Alle må opptre fornuftig, og sende en melding om stabilitet til folk i utlandet og Hellas, sier Samaras, og får støtte av president Papoulias.

– Jeg er helt enig med det du sier. Vi må stoppe denne følelsen av usikkerhet og ustabilitet. Vi burde gi svar på spørsmålene: Hvor er det vi går, og hva er det vi gjør? Vi er ansvarlige for det, sier Papoulias.

Krevde avgang

Opposisjonsleder Samaras gikk tidligere søndag ut og krevde at Papandreou går av.

– Det vil ikke være mulig å finne en løsning før Papandreou har bestemt seg for hva han vil gjøre. Jeg har bestemt meg for å hjelpe til. Forutsatt at han går av, vil alt gå som planlagt, sa Antonis Samaras søndag.

Samaras, som er leder i opposisjonspartiet Nytt demokrati, har tidligere sagt at han ikke vil delta i samlingsregjeringen, men at han i stedet ønsker nyvalg umiddelbart.

Papandreou har motsatt seg en slik løsning.

Video Eurokrisen på 1-2-3

Eurokrisen på 1-2-3.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt