– Pachauris avgang er bare trist

I dag ble det kjent at Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel trekker etter anklager om seksuell trakassering. Det er bare trist, mener tidligere direktør ved CICERO, Pål Prestrud.

 Rajendra Pachauri

Rajendra Pachauri avviser anklagene om seksuell trakassering.

Foto: STEFANIE LOOS / Reuters

Prestrud som er tidligere direktør i CICERO, har vært hovedforfatter i den siste hovedrapporten til FNs klimapanel (IPCC) som kom i 2014 og har jobbet mye med Rajendra Pachauri.

– Veldig overraskende

– Jeg har møtt ham flere ganger, blant annet har jeg vært sammen med ham på Svalbard ved et par anledninger. Han var jo en norgesvenn og besøkte oss flere ganger de siste årene, sier Prestrud til NRK.

I dag ble det kjent at Pachauri trekker seg som leder for panelet etter beskyldninger om seksuell trakassering mot en 29 år gammel researcher ansatt på et forskningsinstitutt i New Delhi som han leder. Et institutt CICERO inngikk en samarbeidsavtale med før Panchauri ble IPCCs leder i 2002.

– Dette synes jeg bare er trist og veldig overraskende selvfølgelig. Det er først og fremst trist for ham, uansett om han er skyldig eller ikke, sier Prestrud, og får støtte fra en av Norges tidligere representanter i klimapanelet.

– Det er veldig trist, nå kan ikke jeg vurdere sannhetsgehalten i disse anklagene, men uansett så vil dette hefte ved hans ettermæle selv om han frifinnes for anklagene, og det vil skygge over de mange bidragene hans, sier forskningsleder og professor i klimaforskning ved Bjerknessenteret i Bergen, Eystein Jansen, til NRK.

Direktør ved CICERO Senter for klimaforskning, Kristin Halvorsen sier senteret er overrasket over beskyldningene mot Rajendra Pachauri.

SJOKKERT: Nåværende direktør ved Cicero, Kristin Halvorsen, er overrasket over beskyldningene mot Pachauri.

– Viktig for klimapanelet

IPCC sendte i dag ut en pressemelding der de forsikrer at klimaarbeidet vil fortsette.

– Jeg tviler på om dette vil ha noen skadevirkninger på klimaarbeidet til IPCC, det var uansett planlagt at han skulle gå til høsten etter at han har sittet i to perioder, sier Prestrud som mener 75-åringen har vært veldig viktig for klimaarbeidet.

– Han har vært veldig viktig og klimapanelet har hatt stort gjennomslag i hans lederperiode. De har nå en bred tilslutning fra de aller fleste forskere og politikere i verden. Det er så å si ingen som stiller spørsmål ved panelets faglighet og integritet, sier Prestrud.

– Når disse anklagene kom så var det helt riktig av han å trekke seg for ikke å belaste klimapanelets arbeid, sier Jansen.

Pachauri selv avviser anklagene om seksuell trakassering, og mener han er utsatt for en kriminell handling og at noen har brutt seg inn på hans datamaskin og telefon.

SISTE NYTT

Siste nytt