Redningsaksjonen i sørafrikansk gruve avsluttet

Redningsaksjonen i en gullgruve i Sør-Afrika ble avsluttet søndag kveld. Et antall mennesker som hadde tatt seg inn i den stengte gruva ble sperret inne da det gikk et ras.

South Africa Trapped Miners

De illegale gruvearbeiderne som har vært fanget i gruven i Sør-Afrika kommer motvillig opp til overflaten. De 11 som til nå er reddet blir nemlig arrestert, sier redningsgruppen ER24 på Twitter.

Foto: Ap

Redningsaksjonen ble avsluttet etter at elleve personer var reddet ut, opplyser representanter for redningsmannskapene. Det er uklart hvor mange som faktisk befinner seg i gruva, men de øvrige skal være redde for å forlate sjaktene fordi de risikerer å bli arrestert for å ha gravet gull ulovlig.

– Redningsoperasjonen er gjennomført. Den vil ikke bli gjenopptatt i morgen, sier Rogger Mamaila, en leder i den lokale redningstjenesten, til AFP. Ingen av dem som ble reddet ut, hadde synlige skader.

Fjernet stein

Redningsarbeiderne har fjernet steinene som hadde rast ned over inngangen til gruvesjakten og sperret ankomsten til den nedlagte gruva, som ligger like ved et stadion i Benoni-området utenfor Johannesburg.

Etter at raset ble oppdaget opplyste redningstjenesten at de hadde fått kontakt med rundt 30 arbeidere som ikke befant seg så langt under overflaten.

– De har fortalt oss at det er 200 andre lenger ned, sa Werner Vermaak, talsmann for redningstjenesten ER24. Men han la til at han ikke kunne bekrefte tallet, og senere sa han at de ikke trodde det var flere enn de rundt 30.

Avhør

De elleve som ble hentet ut av gruva, ble avhørt av politiet etter at de var blitt undersøkt.

Gruva er eid av det kinesiske selskapet Gold One. Selskapet har rettighetene til å drive den, men har ikke drift der i dag.

Ulovlig gruvearbeid er vanlig i Sør-Afrika og dødsulykker er ikke uvanlig. Det er også meldt om kamper mellom rivaliserende gjenger med ulovlige gruvearbeidere.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

De illegale arbeiderne som er reddet blir først sjekket medisinsk, før de blir arrestert.

Laster Twitter-innhold

– Hørte rop om hjelp fra under jorda

En politipatrulje fant gruvearbeiderne etter å ha blitt tipset av en forbipasserende. Mannen skal ha hørt skrik og rop om hjelp fra under jorda, melder AFP.

Den lokale radiostasjonen SABC radio hevder at gruvearbeiderne ble sperret inne etter å angivelig ha blitt frastjålet sitt gull av en rivaliserende gjeng på lørdag.

At illegale gruvearbeidere tar seg inn i forlatte gruver er vanlig i Sør-Afrika, ifølge Reuters. Ulykker med dødelig utfall er vanlig, og tidvis utkjempes det også kamper under jorden mellom ulike grupper gruvearbeidere.

SISTE NYTT

Siste nytt