NRK Meny
Normal

– Over 100 nordmenn forgriper seg i utlandet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mellom 100 og 150 nordmenn reiser rundt i verden for å forgripe seg på barn, anslår Kripos.

– De reisende overgriperne ofte er single, mange er arbeidsløse, men likevel ikke uten finansielle ressurser, sier John Ståle Stamnes i Kripos til Dagbladet .

Han anslår at mellom 100 og 150 nordmenn reiser til utlandet for å forgripe seg på barn.

LES OGSÅ: Hit reiser norske overgripere
LES OGSÅ: Nordmann pågripen for overgrep mot born i Gambia

Barn som halliker

– Kripos har etterforsket overgrepssaker i Romania, Russland, Ukraina, Kambodsja, Thailand, Filippinene, Ghana, Gambia, Brasil, Argentina og Sri Lanka. Alle sakene har dreid seg om norske overgripere, sier Stamnes til NRK.no.

Alle landene har slitt med problemene i lengre tid. Både Filippinene og Thailand har innført strengere lover mot overgrep.

– Problemet har blitt mindre i Thailland og Filippinene etter at strengere regler ble innført, men noe henger igjen.

Ifølge Stamnes er turisme positivt for land som er utsatt for overgrep.

– Overgripere følger ikke turiststrømmen. Positiv turisme i utsatte land er mye av løsningen. Det bidrar til å gjøre problemet mer transparent. Særlig Thailands satsing på turisme hjelper, sier han.

– Vi ser at overgrep mot barn skjer i utkantstrøk i fattige deler av landet. Ofte fungerer barn som halliker for andre barn.

– Et fattigdomsproblem

Ifølge Stamnes er handel med barn i stor grad et fattigdomsproblem.

– Når man øker innsatsen mot seksuelle overgrep mot barn i Norge, så eksporterer man problemet til den fattige delen av verden. Mediefokus, overgrepsmateriale som blir beslaglagt og større overgrepssaker fører til at flere overgripere søker andre arenaer hvor overgrep kan begås.

– Man ser at når land innfører lovgivning mot overgrep så flyttes problemene til andre land. Fattige og korrupte land med svakere rettsvesen er spesielt utsatt for overgripere.

Følger nettdebatter om overgrep

På flere diskusjonsfora på nettet går debatter om overgrep mot barn. Det er blant annet disse diskusjonene Kripos følger nøye med på.

– Vi ser at det diskuteres hvilke land man skal reise til, hvordan man oppnår kontakt med barn, hvordan man gjør det med betaling og hvordan man skal få lagret bildene. Vi ser at de forsøker å finne smutthull i lovgivningen.

overgrepsmistenkt Gambia

Her ble en norsk 46 år gammel mann pågrepet sammen med smågutter.

Foto: Meek, Tore / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt