NRK Meny
Normal

– Opptil 13.000 slaver i Storbritannia

Opptil 13.000 mennesker jobber under forhold som i praksis innebærer slaveri i Storbritannia.

Theresa May

I Storbritannia økte antall tilfeller av menneskehandel med 25 prosent i fjor. Innenriksminister Theresa May anser bekjempelsen av moderne slaveri som en av sine viktigste oppgaver.

Foto: Anjum Naveed / Ap

Det viser en ny undersøkelse utført på oppdrag for den britiske regjeringen. Anslaget på 13.000 er fire ganger så høyt som tidligere antatt, skriver avisa The Guardian.

Blant ofrene for moderne former for slavehold er kvinnelige prostituerte, hushjelper og arbeidere innen landbruket, industri og fiskeri.

Innenriksminister Theresa May mener omfanget av denne typen kriminalitet er sjokkerende.

– Det første som må gjøres for å få bukt med moderne slaveri er å erkjenne og konfrontere det faktum at problemet eksisterer, sier hun.

Britene har kunngjort at de vil innføre nye maksimale livstidsdommer for de verste tilfellene av slaveri og trafficking i landet. Innenriksminister Theresa May har også påpekt at en av hennes viktigste oppgaver er å bekjempe «moderne slaveri».

35 millioner slaver i verden

Professor Bernard Silverman, som er vitenskapelig rådgiver for innenriksdepartementet, sier det moderne slaveholdet ofte foregår i dypeste hemmelighet. Derfor er det vanskelig å vite sikkert hvor mange som er rammet.

Mange av ofrene er utlendinger fra land som Romania, Polen, Albania og Nigeria. Men den lyssky virksomheten til menneskehandlere og moderne slavedrivere rammer også sårbare britiske voksne og barn.

På verdensbasis anslås det at over 35 millioner mennesker er offer for moderne former for slaveri, ifølge organisasjonen Walk Free Foundation.

600–650 slaver i Norge

Norge er både et destinasjonsland og et transittland for menneskehandel. Ifølge Global Slavery Index lever mellom 600 og 650 personer som slaver i Norge i dag.

NRK har tidligere skrevet om at Norge både er et destinasjonsland og et transittland for menneskehandel. Ifølge Global Slavery Index lever mellom 600 og 650 personer som slaver i Norge i dag.

Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM) har beregnet at totalt 274 personer, fordelt på 52 nasjonaliteter, ble fulgt opp som mulige ofre for menneskehandel i 2011. Nigeria, Romania og Litauen er blant de nasjonalitetene som er hyppigst representert.

Prostitusjon eller andre seksuelle formål er den utnyttingsformen som dominerer i Norge, men tvangsarbeid og tvangstjenester, herunder tigging, forekommer også. Menneskehandel er forbudt i henhold til straffelovens § 224 og kan straffes med inntil fem års fengsel her til lands.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt