NRK Meny
Normal

– Oppskytningen er en provokasjon

Det internasjonale samfunnet reagerer kraftig og fordømmer Nord-Koreas mislykkede oppskyting av en langdistanserakett fredag morgen.

Nord-koreansk rakett

Dette er raketten som ble skutt opp i natt på oppskytingsrampen i Nord-Korea.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Oppskytingen av Unha-3-raketten har blitt fordømt av både EU, USA, Sør-Korea, Japan og Tyskland.

USA mener oppskytningen er ulovlig og en klar provokasjon.

– Nord-Korea ender bare opp med å isolere seg ytterligere med slike provoserende handlinger og kaster bort sine penger på våpen og propaganda mens folket sulter, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

– Selv om den var mislykket, er det en provoserende handling som truer sikkerheten i regionen, sier Carney i en pressemelding fra Det hvite hus.

FN-sjef Ban Ki-moon mener Nord-Koreas beslutning om å gjennomføre oppskytningen er «svært beklagelig».

– Jeg ber om at Nord-Korea ikke utfører andre provoserende handlinger som vil øke spenningen i området, sier Ban Ki-moon.

Vil ikke straffe med nye sanksjoner

Russland er imot forslaget om å «straffe» Nord-Korea med nye sanksjoner på grunn av deres rakettoppskytning, på trass av internasjonale protester.

– Vi tror ikke nye sanksjoner vil bidra til å løse denne situasjonen, sier russisk utenriksminister Sergei Lavrov til Reuters.

Også Kina er ventet å motsette seg ytterligere sanksjoner. Kineserne sender livsviktig mathjelp til Nord-Korea, og de forsøkte på forhånd å få sine naboer til å droppe rakettoppskytingen.

Russland, Kina og India oppfordret for øvrig alle parter til å vise tilbakeholdenhet, og kun svare med politiske og diplomatiske midler på rakettoppskytingen.

USA har allerede truet med å kutte nødhjelp til det fattige landet dersom de gjennomførte oppskytingen.

Mislykket oppskytning

Langdistanseraketten ble skutt opp klokka 7.39 lokal tid fredag morgen, men 81 sekunder etter oppskytingen oppdaget USAs myndigheter at flammen fra raketten var betraktelig større enn forventet.

Ti minutter senere var raketten forsvunnet fra radaren.

Regimet i Pyongyang sier raketten kun skulle brukes til å skyte en satellitt opp i rommet, mens verdenssamfunnet mener nordkoreanerne i virkeligheten ville teste en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt