Hopp til innhold

– Opprørt over hevnangrep i Mali

FNs spesialrådgiver for forebygging av folkemord Adama Dieng er «dypt opprørt» av rapportene om hevnangrep som skal ha blitt utført av regjeringsstyrkene i Mali.

FNs spesialrådgiver for forebygging av folkemord Adama Dieng

FNs spesialrådgiver for forebygging av folkemord Adama Dieng er bekymret over rapportene om misbruk i Mali.

Foto: unmultimedia.org

– Regjeringsstyrkene er mistenkt for å ha rekruttert militante grupper og gitt dem våpen til formål å drepe medlemmer av den etniske folkegruppen Tuaregs, sier Adama Dieng i en uttalelse, som har blitt gjengitt av BBC.

Dieng skriver at «slike omfattende og systematiske misbruk kan ha ført til grusomme handlinger.»

Ifølge spesialrådgiveren skal hevnangrepene ha blitt utført i byene Sevare, Mopti, Niono og andre byer hvor det har vært kamper. Butikker som tilhører den arabiske befolkningen og Tuaregs-folket skal ha blitt plyndret.

Hollande i Mali

François Hollande i Mali

Hollande har sendt franske styrker til Mali for å støtte de maliske regjeringsstyrkene.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Frankrikes president François Hollande besøker de franske styrkene i Mali sammen med utenriksminister Lauren Fabius og forsvarsminister Jean-Yves Le Drian, ifølge presidentens kontor.

Hollande skal besøke den 700 år gamle Djingareyber-moskeen og Ahmed Baba-biblioteket hvor islamistene satte fyr på uvurderlige manuskripter før de flyktet fra franske styrker.

Besøket finner sted tre uker etter at Hollande sendte den franske hæren til Mali for å drive ut islamistene som hadde okkupert den nordlige delen av landet.

Det er ventet at Hollande i forbindelse med besøket i Mali vil fortelle om innsatsens neste fase.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Frankrikes president Francois Hollande landet lørdag i Mali. Hollande besøker de franske styrkene i Mali sammen med utenriksminister Lauren Fabius og forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

VIDEO: Her ankommer Hollande Mali

Fransk intervensjon

Frankrike har nå 3.500 soldater i Mali, støttet av jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner. Etter planen skal en større afrikansk styrke på 8.000 mann overta etter franskmennene.

Etter en kort og effektiv offensiv har de franske styrkene allerede jaget islamistene på flukt fra alle byene de hadde kontroll over. Men jakten på dem i den enorme Sahara-ørkenen blir en større utfordring.

Frankrike sendte styrker til Mali 14. januar, og har sammen med regjeringshæren i landet siden gjenerobret flere byer som var under kontroll av militante islamister.

26. januar ble byen Gao gjenerobret, og to dager senere rykket de franske soldatene og regjeringsstyrker også inn i Timbuktu. 30. januar ble også Kidal gjenerobret, og regjeringsstyrkene kontrollerer og franskmennene kontrollerer dermed alle større byer i Nord-Mali.

SISTE NYTT

Siste nytt