NRK Meny
Normal

– Opprørere i Kongo lover å gi seg

Opprørsgruppen M23 skal ha gått med på å trekke seg ut av byene Goma og Sake øst i Kongo som de tok i forrige uke. Seinere tirsdag kom det imidlertid uttalelser som sådde tvil om løftene.

M23-militsen inntar Goma i Kongo

M23-militsen inntok Goma i forrige uke uten å møte motstand. Nå skal de ha lovet å trekke seg ut.

Foto: PHIL MOORE / Afp

Det var forsvarssjefen i nabolandet Uganda, Aronda Nyakayirima som kom med opplysningene om den forestående tilbaketrekningen etter samtaler med opprørslederen Sultani Makenga i Ugandas hovedstad Kampala.

Les også: Nye titusener på flukt i Øst-Kongo

– Jeg orienterte ham om oppfordringen som regionale ledere vedtok lørdag. Makenga gikk med på å trekke styrkene sine ut av Goma og Sake uten å sette betingelser, sier Aronda Nyakayirima til nyhetsbyrået Reuters.

– Stanser framrykning

Mange tusen mennesker flykter nå sørover og bort fra M23 militsen

Mange tusen mennesker har flyktet fra kampområdene.

Foto: Jerome Delay / Ap

Makenga skal også ha gått med på å stanse framrykningen sørover, og la en regional tvistenemnd avgjøre utestående stridsspørsmål.

En talsmann for M23 bekrefter at opprørerne vil trekke seg ut av Goma.

– Det er riktig. Vi trekker oss ut av Goma for å kunne starte forhandlinger med regjeringen, sier oberst Antoine Manzi.

Les også: Øyenvitner: Rwandiske soldater har gått inn i Kongo

Den kongolesiske regjeringens talsmann Lambert Mende sier han ikke kjenner til Makengas samtaler i Unganda.

– Vi hører at han har sagt ja, men jeg er ikke sikker på tidsplanen. Vi er godt vant med tomme løfter, så vi får se hva som skjer, sier Mende.

– En farse

Etter å ha fått flere opplysninger sa Mende til nyhetsbyrået Reuters at opprørernes betingelse for å trekke seg ut var en farse.

- De regionale lederne har vedtatt et dokument med krav om tilbaketrekning. Når opprørerne kommer med stadig nye krav blir det latterlig. Da er vi ikke lenger i realitetenes verden, sa Mende.

Opprørerne har forlangt at president Joseph Kabila går med på nasjonale forhandlinger, setter fri politiske fanger og oppløser valgkommisjonen. M23 forlanger også at opposisjonslederen Etienne Tshisekedi blir løslatt fra husarrest.

Seinere sa lederen for M23s politiske fløy, Jean-Marie Runiga at opprørerne ikke vil forlate Goma, men slåss mot regjeringssoldatene for å opprettholde kontrollen over byen med over 1 million innbyggere, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Tirsdag ettermiddag økte forvirringen ytterligere da Ugandas forsvarssjef sa at opprørerne ville være ute av Goma innen torsdag middag. Det er imidlertid uklart hva som skjer med opprørernes krav.

– Tilbaketrekningen skal være fullført innen 48 timer, sier Aronda Nyakairima.

Forsvarssjefer fra 11 land i regionen kommer til Goma fredag for å kontrollere at opprørerne er ute av byen.

Ba opprørerne gi seg

Afrikanske ledere har oppfordret M23 om å oppgi målsettingen om å styrte regjeringen og trekke seg ut Goma.

M23 rykket i forrige uke fram og tok kontroll over Goma og Sake øst i Kongo og jaget den kongolesiske regjeringshæren bort etter blodige kamper som førte til mange sivile tap.

Mange tusen mennesker har flyktet fra kampområdene.

Over 60.000 som allerede er på flukt og bor i leirer ved Goma, har igjen måttet flykte fra kamper. FN og humanitære organisasjoner advarer om at utviklingen kan føre til en humanitær katastrofe.

Les også: Krigen ingen vil se

Frist

Opprørerne hadde frist til middag mandag med å trekke seg ut av Goma og Sake. Mandag kveld patruljerte de fortsatt gatene i Goma. Hærsjefen i Kongo truet i går med å innlede en motoffensiv dersom M23 ikke overholdt fristen.

– Hele Kongos befolkning er mot denne aggresjonen, og det er nok for oss, det gir oss kampånden vi trenger for å gå til motangrep, sa hærsjef François Olenga.

M23 er dannet av tutsikrigere. FN har beskyldt Rwanda og dels også Uganda for å støtte opp om gruppen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt