NRK Meny
Normal

– Opprørere får USA-opplæring

Amerikanske og egyptiske spesialstyrker er i gang med trening av libyske opprørere, ifølge melder Al Jazeera. – Et vanskelig dilemma for det internasjonale samfunnet, sier Thorbjørn Jagland.

Video Libyske opprørere utenfor Brega

Libyske opprørere omgrupperte utenfor Brega søndag morgen. Det har vært harde kamper i og rundt byen de siste dagene. En ikke navngitt opprørskilde sier til Al Jazeera at opprørerne får opplæring av utenlandske militære.

Opprørsoldat utenfor Brega i Libya.

Opprørssoldat i ørkenen utenfor den viktige oljebyen Brega.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Libyske regjeringsstyrker fortsetter bombardementet av flere av opprørernes byer. Regimemotstanderne prøver å organisere seg bedre, men blir stadig mer presset.

Folkeopprøret i Libya har utviklet seg til full borgerkrig der Muammar Gaddafis soldater, med stridsvogner og artilleri, fortsetter omfattende bombardement mot en kaotisk opprørsstyrke.

En ikke navngitt opprørskilde sier at han har gjennomgått trening i militær teknikk på et hemmelig anlegg øst i Libya, melder den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

Han forteller også at det kommer våpenleveranser over grensen fra Egypt, men at våpnene ikke nødvendigvis har Egypt som opprinnelsesland.

– Han sa at dette var moderne, varmesøkende raketter og at de trengte opplæring i å bruke dem, noe amerikanske og egyptiske spesialstyrker som var der skulle gjøre, sier Al Jazeeras korrespondent i Benghazi.

– Et dilemma

Våpenhjelp til opprørerne i Libya er et dilemma for den internasjonale koalisjonen, sier generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet.

– Hvis man ikke forsyner opprørerne med våpen, så kan det hende at Gaddafi kommer tilbake, sier Jagland til NRK.

Men Jagland er også bekymret for hvilke følger det kan få hvis opprørerne forsynes med våpen som brukes mot sivilbefolkningen der Gaddafi står sterkt.

– Dette er et forferdelig dilemma for det internasjonale samfunn, sier Jagland som mener den beste løsningen vil være en forhandlet løsning.

Opprørssoldater bombet

Opprørerne i Libya har vært veldig forsiktig med å kritisere koalisjonen som håndhever flyforbudsonen over Libya. I går ble ni opprørssoldater drept i et internasjonalt flyangrep i utkanten av Brega.

Al Jazeeras korrespondent tror dette henger sammen med opprørerne mottar hemmelig militær støtte, i form av våpen og trening.

En representant for opposisjonen sier de aksepterer at koalisjonsstyrkene begår.

– Vi forstår at feilbombing vil skje og vi aksepterer det, fordi liv vil bli spart på sikt, sier Mustafa Gheriani, ifølge Al Jazeera.

Brega i Libya

En opprører bruker maskinvåpenet utenfor byen Brega.

Foto: Andrew Winning / Reuters

Gaddafi bomber opprørerne

Det har vært intense kamper om Brega i flere dager, og kontrollen over byen har skiftet flere ganger siden opprøret i Libya begynte.

Misrata er omgitt av regjeringsstyrker, og det ble rettet tungt skyts mot byen søndag. Blant annet ble en bygning som er blitt brukt som sykehus, rammet.

En lege som oppgir navnet sitt som Ramadan, sier til nyhetsbyrået Reuters at 160 personer, mange av dem sivile, er drept i kampene i Misrata den siste uken. Opplysningene er ikke bekreftet ettersom informasjonen fra området er svært begrenset.

Opprørerne sier de fortsatt kontrollerer sentrum av byen og havna, men blir stadig mer presset.

Opprørskrigene i ørkenen

Opprørskrigere i ørkenen øst for byen Brega, der Gaddafi-lojale styrker og opprørere kjemper om kontrollen.

Foto: Andrew Winning / Reuters

Tungt skyts

Kampen om kystbyen Brega fortsetter også. Flere opprørere skal ha gjennomført det de kalte en taktisk tilbaketrekking mens bombardementet var på sitt verste søndag.

Gaddafi-lojale soldater rettet i tillegg tungt skyts mot byen Zintan og angrep en by i fjellområdene, meldte den arabiske TV-kanalen Arabiya.

– Vi har siden i går vært utsatt for harde angrep fra nord mot byen Yafran, sier innbyggeren Ezref til TV-kanalen.

To personer døde for kort tid siden, og til nå har vi fire sårede. Boligområder beskytes med Grad-raketter, sier innbyggeren på telefon.

Byen som ligger cirka 100 kilometer sørvest for hovedstaden Tripoli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt