Hopp til innhold

Svensk marine har sperret av leteområdet rundt en liten øy

STOCKHOLM (NRK): Den svenske marinens fartøy har nå sperret av området rundt den lille øya Nåttarö, like sør for Stockholm.

HMS Koster er med i leteaksjonen i Stockholms skjærgård.

Hele helgen har det svenske forsvaret lett i skjærgården utenfor Stockholm. Nå er leteområdet flyttet lenger sør.

Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / NTB scanpix

Ifølge Svenska Dagbladet ligger nå flere marinens fartøy og sperrer av et bestemt område på den lille øya.

Nå får ikke sivile båter nærme seg området, og journalister har blitt bedt om å holde seg 10 kilometer unna de militære fartøyene, ifølge Aftonbladet.

Ifølge Expressen er også luftrommet i hele søkeområdet avsperret. Forbudt gjelder frem til fredag 24. oktober kl 06.00.

– Vi holder på med en undervannsundersøkelses i Stockholms-skjærgården og ikke en ubåt-jakt, presiserte Sveriges statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i Helsingfors i dag.

Han er i nabolandet Finland og har hatt møter med statsminister Alexander Stubb og blant annet diskutert de to landenes forsvarssamarbeid i Østersjøen.

– Vi har sett en økende russisk aktivitet de siste månedene, men ser ingen grunn til en overdreven bekymring, sier Löfven.

Nåttarö avstengt

Tidligere i dag kalte russiske medier leteaksjonen i Stockholms skjærgård for en «svensk øvelse», samtidig som russiske myndigheter påstod at den mulige ubåten var nederlandsk.

– For å lette på spenningene i Østersjøen og spare pengene til svenske skattebetalere, vil vi anbefale å finne forklaringer hos den nederlandske marinen, sier sikkerhetskilden til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Dette benekter nederlenderne, ifølge VG.

Guri Norstrrøm i Dalarö utenfor Stockhom

Video: NRKs Guri Norstrøm er på Dalarö like utenfor Stockholm der bildet av den antatte undervannsfarkosten ble observert i går.

Den svenske avisen Expressen skrev tidligere i dag at den russiske oljetankeren som omtales som «moderskipet» av svenske medier, hadde satt kursen mot Stockholm, før skipet igjen snudde.

Laster Twitter-innhold

Ligget stille

I flere dager lå oljetankeren NS Concord stille utenfor Stockholms skjærgård helt til Svenska Dagbladet omtalte saken. Da satt skipet kurs nordover. Til tross for at skipet tidligere hadde oppgitt at Danmark var målet.

I morges skal skipet ha snudd, og var på vei tilbake mot Sverige hovedstad, før det igjen skiftet retning.

Tanskipet NS Concord

Tankskipet NS Concord fotografert ved en annen anledning.

Foto: Igor Torgachkin

Gjennom hele natten har det svenske forsvaret lett i skjærgården utenfor Stockholm. Nå skal de ha flyttet søket, etter det som kan være en russisk ubåt, lenger sør etter at de har fått bildebevis på det de mener er en utenlandsk farkost.

Ifølge et russisk nyhetsbyrå sier Forsvarsdepartementet i Russland at en ubåt i den svenske skjærgården kan tilhøre den nederlandske marinen.

Dette avviser det hollandske forsvaret, ifølge VG.

Siden fredag har den svenske skjærgården utenfor hovedstaden vært fylt med militærfartøyer og fra lufta har området vært under oppsyn av helikoptre.

Mulig ubåt utenfor Stockholm (uthevet med mørknet)

Dette bildet ble tatt av et vitne og overlevert til det svenske forsvaret på fredag. Bildet viser det man tror kan være en undervannsfarkost (observasjonen er uthevet av NRK).

Foto: privat / Försvarsmakten

Tre observasjoner

Men også så sent som søndag ble det gjort nye observasjoner – det var da bildet av en mulig utenlandsk farkost ble tatt.

– Søndag formiddagen fikk vi en tredje observasjon, og da ble det også tatt det bildet som vi nå har vist frem, fortalte Grenstad i Försvarsmakten til NRK.

Hva er det vi ser på bildet?

– Jeg tror at vi ser en form for undervannsfarkost. Vitnet har tegnet det han så, og i tillegg har han tatt bildet. Det er noe uklart, men det forsterker det han har tegnet, svarer admiralen til NRK.

Senere i dag har den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist kalt inn til et ekstraordinært møte i den svenske forsvarskomiteen. Der han vil orientere om de siste dagers ubåtjakt.

Samtidig fortsetter søket for fullt.

– Operasjonen fortsetter i dag med uforminsket styrke. Vi bruker de sensorene vi har og leter både fra vann og land, sier Dag Enander i det svenske forsvaret til nyhetsbyrået TT.

NRK har snakket flere av de fastboende ute i Stockholms-skjærgården og mange opplever helgens leteaksjon som et gufs fra den kalde krigen og synes det hele er veldig ubehagelig.

Russisk media: Svensk øvelse

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste i går at alle deres ubåter utfører sine normale oppdrag og at det ikke er meldt om problemer noe sted.

Russisk media har gjennom helgen rapportert at det svenske forsvaret har mange fartøyer ute i skjærgården ved Stockholm, men noen TV-stasjoner har bare fortalt at det pågår en øvelse der en av oppgavene er å finne og eventuelt redde mannskapet på en ubåt som havarert på havbunnen.

Avisen Komosomolskaja Pravda referer på sine nettsider bare svenske militære som forteller at de leter etter et ukjent fartøy, og skriver samtidig at det ikke er noe bevis for at dette eventuelt kommer fra Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt