– Har tatt opp at vi ønsker et åpnere samfunn i Vietnam

HANOI (NRK): Samtidig som Kronprinsparet og den norske delegasjonen prøver å fremme norsk næringsliv under sitt Vietnam-besøk, gjør de også klart Norges syn på manglende menneskerettigheter og demokrati i landet.

– Vi må ta opp tema om menneskerettigheter på en måte som er til det beste for relasjonene og for å oppnå det vi prøver å få til. Så det er en balanse i alt.

– Vi må ta opp tema om menneskerettigheter på en måte som er til det beste for relasjonene og for å oppnå det vi prøver å få til. Så det er en balanse i alt.

– Det er viktig at vi holder fokus på menneskerettigheter under besøket. At det blir et tema vi tar opp med myndighetene, sier kronprinsesse Mette-Marit under onsdagens pressekonferanse i Hanoi.

– Det er klart det er et tankekors når vi kommer hit og opplever en så fantastisk kultur, at ikke alle har like mye rettigheter som vi er vant til hjemme.

Litteraturtempelet midt i travle Hanoi er et vel bevart eksempel på vietnamesisk kultur. Her ble det etablert universitet allerede for tusen år siden. I dag var det rammen rundt kronprinsparet sitt offisielle besøk til Vietnam.

– Det virker som et land med en rik kultur og historie. Det er spennende å møte alle menneskene her og lære mer om Vietnam, forteller kronprins Haakon, og skuer utover de imponerende byggene som utgjør det gamle tempelet.

– Spennende tidspunkt

De er på plass i landet for å selge Norge i Vietnam. Kronprinsparet er der sammen med en stor næringslivsdelegasjon på mer enn 80 stykker, og 50 selskaper er representert innenfor forskjellige sektorer. Målet er å åpne dører for norsk næringsliv i en av de raskest voksende økonomiene i verden.

– Vi er i Vietnam på et tidspunkt som er veldig spennende. Landet utvikler seg enormt økonomisk og norske interesser kan utvikles nærmere her. Det tror jeg kan være veldig fint å være med på, forteller kronprinsessen.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å bygge mange gode relasjoner og legge et grunnlag under denne turen som det kan bygges videre på, legger kronprinsen til.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kronprinsparet i Vietnam

Kronprinsparet får omvisning i Litteraturtemepelet i Hanoi. – Det er spennende å møte alle menneskene her og lære mer om Vietnam, sier kronprins Haakon.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Må finne en balanse

Men midt i alt pratet om næringsinteresser forteller kronprinsparet at de sørger for at det fra tid til annen tas opp menneskerettighetsspørsmål.

– Er det mulig for kronprinsparet å legge vekt på norske verdier om demokrati og menneskerettigheter under deres samtaler med styresmaktene her?

– Ja, det er det, er det kontante svaret fra kronprinsen.

– Det er sånn at vi er de vi er. Vi er norske, vi har våre referanser og er fra det samfunnet. Og det står vi jo trygt i. Så vi deler det under samtalene. Men vi må gjøre det på en måte som er til det beste for relasjonene og for å oppnå det vi prøver å få til. Så det er en balanse i alt.

Artikkelen fortsetter under videoen

– I dag har vi tatt opp at vi ønsker et åpnere samfunn, og at sivilsamfunnet blir bedre inkludert.

Statssekretær i UD Morten Høglund sier at han i dag har tatt opp med Vietnams visepresident at Norge ønsker et åpnere samfunn i Vietnam.

De konkrete samtalene om temaet menneskerettigheter går mest gjennom representanter for de to regjeringene. Statssekretær i UD Morten Høglund (Frp) reiser sammen med delegasjonen til kronprinsparet. Det er han som den siste tiden har hatt ansvaret for å ta opp demokrati og menneskerettigheter med myndighetene i Vietnam. Det gjorde han senest i dag under et møte med den vietnamesiske visepresidenten.

– I dag har vi tatt opp at vi ønsker et åpnere samfunn, og at sivilsamfunnet blir bedre inkludert. Vi vet at vilkårene for sivilsamfunn i Vietnam er begrenset, forteller Høglund om møtet, som fant sted før besøket til litteraturtempelet.

Under møtet var også kronprinsparet til stede.

– Et annet punkt som ble diskutert, er at Vietnam har blitt medlem i FNs menneskerettighetsråd. De har forpliktet seg, og vi holder dem ansvarlige, sier Høglund.

Varierende respons

Høglund forteller at vietnameserne har vent seg til at Norge er en krevende partner når det gjelder menneskerettigheter, og at de har ambisjoner om å utvikle sitt samfunn. Norge tar ifølge statssekretæren det Vietnam sier på alvor, og påpeker det der det er mangler.

Responsen er varierende, men Vietnam ønsker i all hovedsak en utvikling mot et åpnere samfunn.

– Men de ber også om respekt for sin historie og sitt samfunn. De har et annet syn på en del ting enn det vi har. Det gjør at dette er en situasjon som er krevende og vil ta tid, sier Høglund.

– Norske organisasjoner viktige

Torsdag skal kronprinsparet til Hue og besøke norske frivillige organisasjoner. Det er et besøk de gleder seg veldig til, og mener de norske organisasjonene har vært viktig i Vietnams utvikling.

– Dette er et tema som er veldig viktig. Vietnam har gjennomgått en veldig stor utvikling, spesielt økonomisk, for mange av innbyggerne, spesielt de i byene, og de internasjonale organisasjonene har vært veldig viktig for denne utviklingen, sier kronprinsessen.

– Det blir spennende å se noe av arbeidet som de norske organisasjonene gjør her i morgen.

Besøket i Vietnam blir avsluttet i Ho Chi Minh fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt