Hopp til innhold

– Ondskapens logistikk rundt henrettelsene

Norske Ivar Schou var nær venn av de australske narkotikasmuglerne som ble henrettet i Indonesia. Schou er preget av sorg, og beskriver drapene som umenneskelig.

Andrew Chan og Myuran Sukumaran er dømt til døden i Indonesia

Tirsdag ble tomme, hvite kister kjørt til fengselet på øya Nusakambangan, og kors med navnene, fødselsdatoene og dødsdatoen til de dødsdømte fangene ble satt frem.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Åtte narkodømte fanger, sju av dem utlendinger – deriblant australske Andrew Chan (31) og Myuran Sukumaran (34) – ble henrettet ved skyting på fengselsøya Nusa-kambagan.

Den norske filosofen Ivar Schou (42) sørger over henrettelsen av Sukumaran og Chan som han hatt nær kontakt med i flere år.

– Det bl satt opp telt og stoler til skuelystne, og kister ble båret frem foran familiene deres. Hele oppbygningen før de ble skutt, var kaldblodig. Det var en slags ondskapens logistikk rundt henrettelsene, sier Schou til NRK.

– Lite kunnskap om alternativer til dødsstraff

Ivar Schou

Så sent som i januar møtte Ivar Schou Sukumaran og Chan i fengselet.

Foto: Twitter

Til tross for en unison fordømmelse fra verdenssamfunnet og store internasjonale protester ble de to australierne, en brasilianer, fire afrikanere og en indonesier henrettet på en brutal måte.

Schou sier at synet på dødsstraff bærer preg av populisme i Indonesia. Etter flere år i Indonesia nøler han ikke med å karakterisere det indonesiske rettssystemet som korrupt.

– Det er lite kunnskap i landet om alternativer til det å drepe mennesker etter at dem har begått forbrytelser, sier han.

Schou har jobbet sammen med Chan og Sukumaran i fengselet på ferieøya Bali siden 2011, fem år etter at de to ble dømt til døden for å deltatt i smuglingen av et stort parti heroin fra Bali til Australia.

Klargjør kors for dødsdømte i Indonesia

Det ble et tårevått farvel da de to australske fangene tok avskjed med sine kjære tirsdag.

Ringte Schou og takket for vennskapet

Så sent som i januar møtte nordmannen Chan og Sukumaran i fengselet på Bali. I mars ble de forflyttet til fangeøya Nusakambangan, hvor de satt i isolasjon og ventet på dagen henrettelsene skulle finne sted.

Schou snakket med Myuran Sukumaran på telefon samme dag som de ble overført til fangeøya.

Myuran ringte meg og takket for vennskapet og for prosjektene i fengselet, sier han.

Nordmannen berømmer hvordan de to fangene utviklet seg gjennom fengselsoppholdet, og skryter av rehabiliteringsprosjekter de har bygget opp i fengslene.

Forsvarer henrettelser av narkodømte

Indonesias riksadvokat sier nattens henrettelser er et nødvendig ledd i kampen mot narkotikakriminaliteten i landet. Riksadvokat Muhammad Prasetyo sier at narkotikakriminaliteten i Indonesia truer landets overlevelse.

– Henrettelser er aldri en hyggelig jobb, men vi må gjøre det for å redde vårt eget land. Vi gjør heller ikke fangenes hjemland til våre fiender, denne kampen dreier seg om narkotikarelaterte forbrytelser, sier han.

Australia reagerer med å kalle hjem sin ambassadør fra Jakarta. Indonesias riksadvokat kaller reaksjonen en midlertidig handling.

Kors med navnene og fødselsdatoene til de dødsdømte fangene i Indonesia

Tirsdag ble tomme, hvite kister kjørt til fengselet på øya Nusakambangan, og kors med navnene, fødselsdatoene og dødsdatoen til de dødsdømte fangene ble satt frem.

Foto: AZKA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt