– Omfattende valgfusk i Kosovo

Både Kosovos befolkning og det internasjonale samfunnet var redd organisert valgfusk før gårsdagens valg. Nå rapporterer internasjonale observatører grovt valgfusk og mulig omvalg.

KOSOVO

Hashim Taci utropte seg til vinner etter at valglokalene stengte søndag. Nå er det avdekket valgfusk.

Foto: HAZIR REKA / Reuters

David Krekling i Kosovo
Foto: NRK

– Dersom valget foregår uten organisert valgfusk kommer det til å stabilisere hele regionen. Hvis det forekommer organisert valgfusk tør jeg ikke engang tenke tanken på hva som vil skje.

Det var den norske ambassadøren i Kosovo, Sverre Johan Kvale, sine siste ord før han satte seg på flyet for å dra hjem på juleferie to dager før valget i Kosovo.

Les også: Statsministerens parti leder i Kosovo
Les også: Galgenfrist for Kosovo
Les også: - Her finnes ikke håp for ungdommen

Mandag rapporterte internasjonale observatører om grovt valgfusk i Skenderaj og Drenas i Drenica.

Mye som skurrer

Ifølge NRKs kilder skal det ha vært flere ting som skurret i disse to områdene. Dette er kommuner der mange av de som er registrert i kommunen bor i utlandet. Samtidig har det blitt rapportert om en valgdeltakelse i områdene på 95 prosent mens den i resten av Kosovo var på når 49 prosent.

Dette er også ett av områdene der sittende statsminister Hashim Taci og hans parti PDK står sterkest.

KOSOVO-VOTE

Tilhengere av Hashim Tacis parti PDK feiret den påståtte valgseieren natt til mandag.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

Ifølge NRKs kilder skal også de internasjonale observatørene ha sett omfattende manipulering med valgboksene som ble brukt, og jukset kan eventuelt ha påvirkning på hele valgresultatet.

NRKs kilder sier at stemmene i dette området utgjør rundt fem prosent av stemmene i hele landet, og nå tyder alt på at man må arrangere omvalg i både Skenderaj og i Drenica.

– Jeg vant

Samtidig har det brutt ut bråk mellom tilhengerne av de to partiene PDK, som ledes av avtroppende statsminister Hashim Taci, og partiets tidligere regjeringspartner LDK, som ledes av Isa Mustafa, Kosovos nest største parti.

Les også: Disse leder Kosovo etter valget

Etter at valgdagsmålingene som ble offentliggjort etter at valglokalene var stengt valgdagen, viste de at Tacis parti PDK ville bli det største partiet med opp mot 34 prosent av stemmene mot LDKs opp mot 25 prosent.

Bare timer senere gikk Taci offentlig ut og proklamerte at PDK var vinnere av valget, mens LDK forholdt seg avventende med beskjed om at ingenting var avgjort.

Resultatet var at det brøt ut slåsskamper mellom de to partienes tilhengere i Pristina sentrum valgnatten. Politiet fikk imidlertid raskt kontroll på situasjonen.

Lang vei mot regjering

Allerede etter meningsmålingene før valget og valgdagsmålingene var det klart at det kommer til å ta tid for å få på plass en regjering i Kosovo ettersom ingen av partiene ville få flertall.

Samtidig parti nummer to og tre, AAK og det nye radikale partiet Vetëvendosje, gitt klart uttrykk for at de ikke under noen omstendighet vil samarbeide med PKD. Dermed ligger det an til at minoritetspartiene i landet vil få stor og reell innflytelse på den politiske makten uansett hvilke partier som måtte sitte i regjering.

Bojan Stojanovic

Borgermesteren i den serbiske enkalven Gracanica sør i Kosovo har lyktes med sitt mål om at serberne skal ha størst mulig innflytelse på Kosovo også etter valget.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Dermed har også taktikken til serberne i sør, nemlig å få flest mulig til å stemme nettopp for å få større innflytelse, lyktes. I flere serbiske enklaver har det vært større valgdeltakelse enn i de kosovoalbanske delene av Kosovo, noe som har gitt den serbiske minoriteten 15 av parlamentets 120 seter. Det er fem mer enn de etter loven er tildelt.

SISTE NYTT

Siste nytt