NRK Meny
Normal

– Om de dør, vil jeg dø med dem

Hvis ISIL kommer til hjembyen Dohuk, skal norskkurdiske Veman Linevai (27) kjempe mot islamistgruppen. – Hjemreisen til Norge må vente. Jeg forlater ikke landet mitt når det er i krise, sier hun.

Veman Linevai

Veman Linevai (27) er i den kurdiske byen Dohuk sammen med familien. Hun bor vanligvis i Bergen, men vil ikke forlate landet sitt når det er i krise.

Foto: NRK

NRK snakket lørdag kveld med Veman Linevai fra byen Dohuk. Bare et par timers kjøring fra der Veman bor, er det nå tusener av flyktninger fra den religiøse minoriteten jesidier som har flyktet opp i fjellkjeden Sinjar.

Irakiske myndigheter frykter at flyktningene kommer til å dø innen få dager. De er uten vann og mat og varmen er intens. Daglig har Veman kontakt med kjente i Sinjar-fjellene.

– Vi kjenner mange av dem og ringer dem 20–30 ganger om dagen. De har vært uten mat og drikke siden søndag. Folk har begynt å spise blader av trær. Jeg lurer på hvor lenge folk kan leve av blader. Hva skal spedbarn og de små barna leve av?, sier Linevai.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Norsk-kurdiske Veman Linevai har bestemt seg. Hvis ISIL kommer til hjembyen Dohuk, skal hun kjempe imot islamistgruppen. – Hjemreisen til Norge må vente, sier hun.

USA har sluppet to forsyninger med mat og vann, men Linevai sier nødhjelpen ikke har nådd alle.

– Det er snakk om 70.000 mennesker og langt fra alle har fått hjelp, sier hun.

– Vil ikke forlate landet mitt nå

Linevai sier at hun ikke er redd, men at mange i Dohuk er det og at noen har allerede flyktet. Hun er spesielt bekymret for alle kvinnene som har blitt bortført. I nabobyene har ISIL tatt over sykehusene og skolene.

Veman holder vanligvis til i Bergen, men har bestemt seg for å ikke flykte fra ISIL.

– Jeg blir presset av familie og venner, men jeg vil virkelig ikke forlate landet mitt. Jeg vil reise tilbake til Norge med en gang situasjonen blir bedre, men jeg vil ikke forlate landet mitt når det er i krise. Jeg vil føle det de føler, jeg vil oppleve det de opplever. Om de dør, vil jeg dø med dem, sier Linevai.

– Hele Kurdistan står sammen akkurat nå. Vest, sør, øst og nord-Kurdistan. Alle står sammen som borgere av Kurdistan, sier hun.

USA fortsetter angrepene mot ISIL

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal framrykning tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak.

Lørdag er minst 20 ISIL-opprørere drept og 55 opprørere er skadd, opplyser kurdiske myndigheter. Obama sier luftangrepene i Irak vil fortsette «så lenge det er nødvendig», men sier krisen i Irak ikke kan løses på noen uker.

– Jeg vil ikke sette en tidsramme, men det kommer til å ta mer enn uker å løse problemene i Irak, sa Obama på en pressekonferanse.

Anslagsvis 50 000 jesidier, tilhørere av en urgammel religion som regnes som en før-islamsk sekt med opphav i kristendommen, jødedommen og zoroastrismen, er omringet i fjellene i Sinjar etter at ISIL-krigere stormet byen i forrige uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt