NRK Meny
Normal

Frykter for folks helse etter oljeutslippet i Kina

De miljømessige og økonomiske ødeleggelsene etter oljeutslippet i Kina er store.

Ifølge kinesiske myndigheter og miljøobservatører går det framover med opprydningsarbeidet etter oljelekkasjen, som ble utløst av at to oljerørledninger eksploderte forrige fredag.

I dag offentliggjorde myndighetene i Kina de første etterforskningresultatene. Ifølge det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua var feilaktige svovelinnsprøytninger i oljerørledninge årsaken til eksplosjonen. Hendelesen etterforskes fortsatt.

Det tok over 15 timer før brannmennene fikk kontroll på brannen i kystbyen Dalian nordøst i landet. 2000 brannmenn og 338 brannbiler deltok i slukningsarbeidet. Fremdeles hjelper mange frivillige og store redningsmannskaper til med å rydde opp.

Kinas nasjonale petroliumsselskap, som er Asias største olje- og gassprodusent, sier at over 400 tonn med olje allerede er rydda opp. Utslippet i forrige uke har redusert oljeforsyningene til resten av landet.

Video Oljeutslipp i Kina

Etter ei uke med opprydningsarbeid har myndighetene i Kina begynt å få kontroll på oljeutslippet.

– Verst for folks helse

Selv om opprydningsarbeidet går framover, har oljekatastrofen ført til store miljømessige og økonomiske problemer i landsbyen.

Zhao Zhangyuan, forsker ved Kinas Miljøvitenskapelige institutt, hevder ifølge nyhetsbyrået AP at miljøødeleggelsene kan vedvare i over ti år. Han tror konsekvensene vil bli mest alvorlig for innbyggerne i Dalian.

– Det mest kritiske er helseeffekten utslippet har på folket, sier han til den kinesiske avisa Shanghai Morning News, og viser til at nedbrytningen av olje vil produsere kreftframkallende stoffer som folk kan få i seg via mat.

Forbudt å fiske

Miljøorganisasjonen Greenpeace Kina offentliggjorde denne uka bilder av lokale fiskere som forsøker å øse olje opp fra havet.

Ifølge Xinhua er det forbudt å fiske i områdene som er berørt av utslippet fram til august. Flere strender har også blitt strengt som følge av oljeutslippet.

– Dalians fiske- og turistindustri har blitt hardt rammet, sier organisasjonen i en pressemelding, ifølge AP.

Til tross for ødeleggelsene, ser Greenpeace progresjon i opprydningsarbeidet i Jinshitan, som er en av Dailans mest populære strender.

– På Jinshitan-stranda bruker flere hundre fiskere, frivillige og maramilitære politistyrker stråmatter for å absorbere oljen. Arbeidet der er nesten ferdig, men det lukter fremdeles olje, sier Zhong Yu, en av Greenpeaces kinaarbeidere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt