Hopp til innhold

– Russiske styrker har overtatt Krim-flyplasser

Russiske styrker skal ha tatt kontroll over to flyplasser på Krim-halvøya, hevder Ukrainas innenriksminister raser: – Dette er en invasjon og brudd på alle internasjonale avtaler.

Væpnet mann bevokter flyplassen i Simferopol

En væpnet mann bevokter flyplassen i Simferopol i morgentimene fredag.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Ifølge BBC skal rundt 150 menn ha ankommet flyplassen, noen av dem bevæpnet, i fire lastebiler rundt klokken 02.00 norsk tid, natt til fredag.

En drøy time senere ble det meldt at flyplassen var åpen, og ifølge øyenvitner sjekket passasjerer inn som normalt. Væpnede menn kunne imidlertid sees rett utenfor flyplassen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Fredag morgen norsk tid bekreftet Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov at russiske styrker har tatt kontroll over to flyplasser på Krim-halvøya. Det dreier seg om både den militære flyplassen i Belbek i Sevastopol og den sivile flyplassen i hovedstaden Simferopol.

– Jeg anser det som er skjedd som en invasjon og okkupasjon som er brudd på alle internasjonale avtaler og normer, skriver Avakov på Facebook ifølge Reuters.

Flyplass okkupert

Han krever samtidig at det øyeblikkelig opprettes dialog mellom russiske styresmakter og de nye makthaverne i Ukraina.

Russland benekter innblanding

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at det er russiske soldater som skal ha tatt seg inn på flyplassen.

Interfax siterer militære kilder i regionen som sier de har grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass for å hindre «krigere» i å bli fløyet inn. Soldatene har hjelmer og skuddsikre vester og har støtte fra pansrede personellkjøretøy.

En lokal innbygger sier også til BBC fredag morgen at det dreier seg om russiske soldater.

Den russiske svartehavsflåten benekter i en uttalelse at dens soldater har inntatt den militære flyplassen ved Sevastopol på Krim.

Men flåtens pressetjeneste sier at flåtens «antiterrorenheter» har satt i verk «tiltak» for å beskytte områder der deler av flåten holder til på Krim og i boligkvarterene til flåtens personell og deres familier.

– Hadde russisk marineflagg

Øyenvitner på flyplassen forteller til Interfax at rundt 50 menn ankom flyplassen i tre lastebiler der skiltene var fjernet.

Det er ikke kjent hvem de væpnede mennene som okkuperte flyplassen i natt er, men de skal ha hatt med seg flagget til den russiske marinen. Russland har en stor marinebase på Krim-halvøya.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

Mennene som stormet flyplassen på Krim-halvøya skal ha villet sjekke om ukrainske soldater hadde landet der. Det sier en talsmann for flyplassen til Ekko Moskva radio, melder Al Jazeera.

– Vil samarbeide med Vesten

Torsdag okkuperte væpnede menn regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol på Krim og heiste russiske flagg på toppen av bygningen.

Et flertall av de drøyt to millioner menneskene som bor på Krim-halvøya er etniske russere, som misliker utviklingen i Kiev der mer EU-vennlige krefter nylig grep makten og avsatte president Viktor Janukovitsj.

Her kan du lese alt om urolighetene på Krim-halvøya.

Den russiske svartehavsflåten har sin base i Sevastopol på Krim-halvøya, som siden 1991 har hatt en stor grad av selvstyre.

Russland innledet torsdag en stor militærøvelse på grensa til Ukraina, men ledelsen i Moskva har samtidig forsikret om at de vil samarbeide med Vesten om å løse krisen i landet.

Folkemilits

En mann som oppga navnet Vladimir til Interfax, fortalte at han bisto gruppen som okkuperte flyplassen.

– Jeg er sammen med Folkemilitsen på Krim. Vi er vanlige folk, frivillige. Vi er her på flyplassen for å opprettholde orden. Vi vil ta imot flyene med et smil, flyplassen opererer som normalt, sier mannen.

Selv om han og andre frivillige bisto de væpnede mennene på flyplassen, nektet han for å vite hvem de er eller hvor de kommer fra.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.