NRK Meny
Normal

– Obama snakker som et barn

Libyas utenriksminister Mussa Kussa er skuffet over USAs president Barack Obama, som han mener «snakker som et barn» om situasjonen i Libya.

Libyas utenriksminister Mussa Kussa

USAs president Barack Obama kommer selv fra den tredje verden, sier Libyas utenriksminister Mussa Kussa.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

– Vi følte at han var en demokratisk mann, og at han ville rekke ut en hånd til andre - særlig til til folket i den tredje verden, der han kommer fra, sier Kussa ifølge Al Jazeera.

– Dessverre snakket han som et barn, da han sa at vi burde straffe de som har tatt Muammar al-Gaddafis side, sier Kussa.

– De forsøker å dele Libya

Gaddafis regime anklager Vesten for en konspirasjon med mål om å dele Libya, mens amerikanske myndigheter - under press for å hjelpe opposisjonen i kampen mot Libyas diktator - mener det er for tidlig å væpne opprørerne.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama skuffer regimet i Libya.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

– Det er klart at Frankrike, Storbritannia og USA kontakter avhoppere i det østlige Libya. Det betyr at det er en konspirasjon om å dele landet, sier Kussa. Hans kommentarer kommer etter at Storbritannias utenriksminister, William Hague, innrømte at det var forsøkt å kontakte libyske opprørsledere i øst.

Det hvite hus har satt i gang planleggingen av hvordan de og deres allierte kan hjelpe opprørerne med å beskytte befolkningen, samt å få opp farten på Gaddafis fall fra makten, men er tilbakeholdne med å kaste våpen inn i en konflikt som involverer grupperinger de ikke vet så mye om.

USAs forsvarsminister, Robert Gates, advarer mot en slik forhastet beslutning, og sier at en intervensjon vil kreve internasjonal enighet.

– Verden vil ikke stå rolig å se på

Både opposisjonen i Libya og forskjellige medier melder i morgentimene tirsdag om skudd fra stridsvogner og kraftige kamper mellom opprørere og Gaddafi-lojale soldater i byen Zawiyah, omtrent seks mil vest for hovedstaden Tripoli. Nyhetsbyrået AFP kan ikke bekrefte kampene.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier verden ikke vil stå rolig å se på det som skjer i Libya.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Opprørene skal også ha begynt å trekke seg tilbake fra den viktige oljebyen Ras Lanuf, etter at militærfly angriper opprørernes forsvarsverker i utkanten av byen. De frykter at angrepene fra jagerflyene vil bli fulgt av bakkesoldater.

Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen uttrykker bekymring for det som skjer i Libya, og sier at noe av det han har hørt kan minne om forbrytelser mot menneskeheten. Ifølge Rasmussen har Gaddafi-regimets voldsomme reaksjoner på protestene skapt en humanitær krise.

– Jeg kan ikke forestille meg at det internasjonale samfunnet og FN står rolig og ser på dersom Gaddafi fortsetter sine systematiske angrep mot folket, sier Nato-sjef Rasmussen.

Også FN-sjef Ban Ki-moon uttaler at det libyske folket er offer for de voldsomme angrepene, og krever en umiddelbar stans av den upassende maktbruken og angrepene mot sivile mål.

Mange land ber om at det skal innføres en flyforbudssone over Libya, slik at Gaddafis jagerfly ikke kan bombe opprørerne, men mangler full støtte i FNs sikkerhetsråd. Russland, som har veto-rett i sikkerhetsrådet, mener ifølge landets utenriksminister Sergej Lavrov at libyerne selv må løse problemene sine.

– Min bror har litt av skylden

En av den libyske lederens sønner, Saadi al-Gaddafi, påstår at faren ennå ikke har kastet inn militæret i kampen mot opprørerne, og at han sparer militæret til et eventuelt angrep fra utenlandske styrker.

Saadi al-Gaddafi

Saadi al-Gaddafi skylder på broren.

Foto: HO / Afp

I et intervju med TV-kanalen Al Arabiya sier Saadi al-Gaddafi at grunnen til at Muammar al-Gaddafi ikke går av, er at det vil føre til borgerkrig. Den samme grunnen er en av årsakene til at han ikke har satt militæret inn mot opprørerne, mener han.

Saadi al-Gaddafi gir sin bror Saif al-Islam al-Gaddafi noe av skylden for uroen i Libya. Han mener Saif al-Islam al-Gaddafi har forsøkt å innføre økonomiske reformer uten å løse problemene til vanlige libyere.

– Klanene har væpnet seg. Det er soldater fra den libyske hæren. Den østlige regionen er væpnet. Situasjonen er ikke som i Tunisia eller Egypt, sier Saadi al-Gaddafi.

Demonstrasjonene i disse to landene endte med at deres lengesittende ledere gikk av. Ifølge Saadi al-Gaddafi har den libyske hæren bare blandet seg inn for å forsvare «sensitive steder», og venter på ordre fra Muammar al-Gaddafi før de gjør noe mer.

Arabiske medier: Gaddafi søker avtale

To arabiske aviser og TV-kanalen Al Jazeera melder at Libyas leder Gaddafi søker en avtale som åpner for at han kan gå av med æren i behold.

Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørerne i øst om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten.

Ifølge TV-kanalen ble forslaget avvist av opprørsrådet i Benghazi, som mener det ville innebære en ærefull avgang for Gaddafi og en fornærmelse mot hans mange ofre.

Den London-baserte avisa Asharq al-Awsat og dagsavisa al-Bayan, som er basert i De forente arabiske emirater, viser også til anonyme kilder som sier at Gaddafi søker en avtale.

Muammar Gaddafi

Muammar al-Gaddafi skal ha tilbudt seg å gå av, mot garantier.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

En kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi ønsker å overlate makten til lederen for nasjonalforsamlingen og så forlate landet med en konkret sum penger.

– Gaddafi leter etter land

Et av de klareste tegnene på at Gaddafi søker en løsning, var at tidligere statsminister Jadallah Azouz Al-Talhi, som har en tung posisjon i Libyas ledelse, appellerte til opposisjonen om dialog.

At appellen ble vist på statlig fjernsyn tyder på at den var offisielt godkjent.

Ifølge Al Jazeera og Asharq al-Awsat var det Talhi som personlig reiste til Benghazi for å overlevere Gaddafis forslag.

Al-Bayan skriver at Gaddafi har begynt å lete etter et afrikansk eller arabisk land som er villig til å slippe ham inn på en måte som ikke krenker hans verdighet.

Ifølge kilden til al-Bayan har store splittelser i hæren ført til at Gaddafi mistet kontrollen over halve landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt