Hopp til innhold

– Obama scoret på ærligheten

Barack Obama fremstod i natt som den alvorlige faderen, som viser vei for en tynget nasjon. Moroa var delegert til andre.

Demokratenes landsmøte 2012

Førstefamilien, med Barack, Michelle, Sasha og Malia var samlet på scenen etter presidentens tale.

Foto: Lynne Sladky / Ap

– Talen var en neddempet tale til Barack Obama å være, sier kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal, som følger amerikanske valgkamper tett, til NRK.

– Jeg tror de hadde bestemt seg for at andre enn presidenten skulle stå for jubelen og entusiasmen.

– Bill Clinton, Michelle Obama og Joe Biden sørget for å få landsmøte opp, og så tror jeg strategien var at presidenten selv skulle ha en alvorlig og neddempet tone. En tone som skulle peke på alvoret, fellesskapet og hver enkelts ansvar for å dra Amerika videre, sier Ringdal.

Ærlighet varer lengst

Det var på forhånd knyttet store forventninger til talen, gitt at Obama både har talegaver som få kan matche og at han er presset når det gjelder gjenvalget.

Det store spørsmålet er om han overbeviste velgerne om at han fortjener fire nye år.

– Ærlighet er en god ide når det gjelder overbevisning, sier Ringdal.

– Og det gjelder å være ærlig også når det er vanskelig, når du ikke kan selge noe som et godt produkt.

– Ærligheten i Obamas tale går på «at vi har fortsatt problemer». Han bruker det som et utgangspunkt for å si «at på tross av disse problemene har vi gjort mye. Vi har fått til en del. Vi har skapt jobber. Det er positive, forsiktige endringer. Nå må vi gå videre sammen.»

– Det tror jeg var en fornuftig og god strategi, sier Ringdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bill Clinton og Barack Obama under Demokratenes landsmøte 2012

Bill Clinton og Barack Obama har sluttet fred. Nå skal Clinton rundt i landet på egne valgmøter for å kjempe for gjenvalget.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Bill Clinton i fri flyt

Amerikanske kommentatorer pekte på at Obama ville få en vanskelig oppgave etter gårsdagens oppvisning fra Bill Clinton, som både liberale og konservative kommentatorer og analytikere bøyde seg i støvet for.

Clinton og Obama har siden forrige valgkamp hatt et anstrengt forhold og lekkasjer om hvilke kommentarer Clinton har latt falle om Obama har ikke gjort atmosfæren bedre.

Men Obama-strategene har skjønt at de må få ekspresidenten, som er blitt en av USAs mest populære skikkelser, på laget for å sikre seg hvite arbeiderklassestemmer og uavhengige sentrumsvelgere. Dette er grupper som vil avgjøre valget i de såkalte vippestatene og som Bill Clinton alltid har hatt en høy «standing» hos.

Og Clinton leverte foran de vel 25 millionene som hadde slått på fjernsynet.

– Det var som Brasil i fotball, sier Ringdal.

– Bill Clinton i fri flyt med fullt trøkk klarte å skape den entusiasmen og karakterbyggingen rundt Barack Obama som Demokratene var på jakt etter.

– Og så kommer nesten presten, den alvorlige faderen som snakker til sitt folk og maner til ro og håp og med budskap om at han er løsningen.

Ringdal legger til at Obama tydelig bevisst pekte på veien fremover og ikke skuet tilbake på de fire årene som har gått. Kanskje fordi det er så mye «forandring» som gjenstår.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Joe Biden på Demokratenes landsmøte i 2012

Joe Biden regnes som en av de mest innflytelsesrike visepresidentene gjennom historien. Til forskjell fra forgjengeren Dick Cheney beskriver han seg selv som rådgiver. I valgkampen har han fått rollen som sjefsangriper.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Ikke noe vendepunkt

Selv om Obama klarte å skape stor begeistring blant sine egne, uttrykker flere kommentatorer en viss skuffelse.

Noen kritiserer ham for at han ikke lanserte punkt for punkt med politiske løsninger på de vanskelige sakene, noe han i forrige uke selv kritiserte Mitt Romney for å ikke gjøre i sin landsmøtetale.

Andre mener det var lurt å holde seg unna ambisiøse løfter som de neste ukene vil bli brukt mot ham.

Enkelte savnet en Obama «på de retoriske høyder», selv om de påpeker at han i år måtte snakke som en president og ikke som en kandidat full av optimisme, håp og endringslyst.

De fleste er enige om at presidenten gjorde en god jobb med å trekke opp skillet mellom ham selv og Mitt Romney. Hvilket USA Obama forsøker å skape, og hvilket USA folket får hvis Republikanerne kommer tilbake.

– Han lovet ikke akkurat blod, svette og tårer, men var klar på at fremtiden blir vanskelig og at det er langt frem, skriver BBCs Nord-Amerika redaktør Mark Mardell.

– Jeg trodde det skulle kommet et punkt hvor alt løftet seg, hvor han erkjente folks skuffelse, et punkt med litt ydmykhet og selvransakelse. Det kom aldri, skriver Mardell.

Han er usikker på om talen «gikk hjem» hos velgere som stemte på Obama for fire år siden, men som nå er skuffet.

– Det var ikke noe vendepunkt. Valgkampen kommer til å bli like strevsom og lang som arbeidet med økonomien, mener Mardell og får støtte av flere.

– Det var en god tale, men jeg synes ikke det var hans beste. Og jeg tror ikke den får usikre velgere til å hoppe ned fra gjerdet, sier Costas Panagopoulos fra Fordham University til nyhetsbyrået AP. Han er ekspert på valgkamper og valg.

Andre igjen peker på at Obama gjorde det krystallklart at «valget blir et avgjørende valg for fremtiden» og at det gjelder å mobilisere, «ellers er vi i trøbbel».

Fortsatt en rockestjerne

Den politiske analytikeren Greg Valliere i Potomack Research Group sier at flertallet av millionene som fulgte Obama direkte, ønsket å se en president med autoritet og ro – noe han lett mestret.

– For mange velgere, som ikke orker å gå inn i detaljene og krangelen om Medicare, så de en rockestjerne, sier Valliere til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt