Hopp til innhold

– Nytt gassangrep i Syria

I Syria sier både myndighetene og opprørerne at det fant sted et angrep med giftgass fredag, men legger skylden på hverandre.

Opprørere i Aleppo

I Syrias største by Aleppo har det vært spesielt harde kamper de siste dagene. På bildet ses opprørssoldater under en pause i kampene i går.

Foto: Ammar Abdullah / Reuters

Giftgass-angrepet skal ha funnet sted i landsbyen Kfar Zeita, sentralt i landet.

Se kart nederst i saken.

Opprørsgruppen Den syriske nasjonalkoalisjonen, som støttes av flere vestlige land, sier at flere titalls mennesker ble skadet i angrepet.

Samtidig sier statlig syrisk TV at den militante opprørsgruppen Nusra-fronten, som har tilknytning til Al Qaida, sto bak angrepet.

Ifølge syriske myndigheter skal det ha blitt brukt klorgass i angrepet. Det sies på syrisk TV at to mennesker ble drept og over 100 er skadet.

– Planlegger nytt angrep

Ifølge eksilgruppen Det syriske observatorium for menneskerettigheter, som holder til i Storbritannia, har det kommet meldinger om at dem som har blitt rammet i angrepet har fått store pustevansker. Angrepet skal ifølge eksilgruppen ha blitt utført ved at fly bombet et område i Kfar Zeita.

Syrisk TV, som altså hevder at Nusra-fronten sto bak, mener å vite at opprørsgruppen planlegger flere kjemiske angrep.

Disse skal rettes mot Wadi Deif-området, i den nordlige Idlib-provinsen, samt et område i Hama. Ifølge nyhetsbyrået AP gir syrisk TV ikke noen forklaring på hvordan man kjenner til angrepene som angivelig er i planleggingsfasen.

Nyhetsbyrået skriver også at en amatørvideo, lagt ut av opposisjonelle aktivister, viser et rom på et sykehus i Kfar Zeita, fylt opp med menn og barn. Flere av personene i videosnutten puster ved hjelp av oksygenmasker.

Ifølge AP tyder deres undersøkelser på at videoen er autentisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syria

En frivillig viser en student hvordan han skal ta på gassmaske og beskyttelsesdrakt i Aleppo i september i fjor. Frykten for nye gassangrep er stor i landet, etter at et hundretalls personer døde i et angrep i en forstad til Damaskus i fjor.

Foto: Uncredited / Ap

Gassangrep i fjor

I august i fjor var det et større angrep med giftgass i en forstad til hovedstaden Damaskus.

Fortsatt er det uklart hvor mange som mistet livet i angrepet, men det dreier seg om minst flere hundre.

Hvem som sto bak angrepet i fjor er uklart. Land som USA, Frankrike og Storbritannia anklaget Assad-regimet for å ha stått bak angrepet.

Det syriske regimet, med støtte fra blant annet Russland, sa på sin side at det var opprørerne som sto bak gassangrepet i august i fjor.

Tidligere denne uken skrev den prisbelønte og kontroversielle amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh at det var opprørerne, med støtte fra Tyrkia, som sto bak angrepet.

Syria med Kfar Zeita

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.