NRK Meny
Normal

– Nye «Jihadi John» rømte Storbritannia i 2014

Mannen som mistenkes å være den maskerte bøddelen i en ny henrettelsesvideo fra IS, skal ha klart å flykte fra Storbritannia mens han var løslatt mot kausjon.

Propaganda-video fra IS

I en propagandavideo fra IS kommer en mann med britisk aksent med trusler rettet mot David Cameron. I den 11 minutter lange videoen, som ikke er verifisert, blir fem personer henrettet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Tirsdag publiserte britiske medier bilder av mannen flere mener har tatt over rollen til «Jihadi John» – den britiske IS-bøddelen. Ifølge Daily Mail skal 32-åringen ha klart å ta med seg familien til Syria i 2014 til tross for at passet var inndratt, og at han sto på en terrorliste.

Mannen, som ble pågrepet for å ha oppmuntret til terrorisme, klarte å ta seg til Paris med kona og deres fire barn få timer etter pågripelsen, skriver avisen.

Barn i videoen

Britiske myndigheter jobber nå med å verifisere om mannen er den samme som natt til mandag dukket opp i en video der en liten gutt i militærklær beordrer drap på det som skal være en britisk spion.

I videoen snakker både gutten og den maskerte mannen med britisk aksent.

– Gå nå bort dit og drep den vantro, sier gutten til den maskerte mannen.

I videoen truer mannen Cameron og sier at IS skal invadere Storbritannia. Deretter skyter mannen én av fem menn som er stilt opp i videoen. De fem beskyldes for å ha spionert for Storbritannia.

Ifølge BBC skal mannen, som mistenktes for å figurere i videoen, komme fra Walthamstow, øst i London. Han skal opprinnelig ha jobbet med å leie ut hoppeslott i London før han konverterte fra hinduismen til islam.

Søsteren sjokkert

Daily Mail har snakket med søsteren hans, som forteller at hun ble sjokkert da hun først så videoen, og at hun kommer til å hevne seg på broren dersom det viser seg at det er ham.

– Jeg kan ikke tro det. Dette er sjokkerende. Jeg vet ikke hva myndighetene gjør for å bekrefte at det er ham, men jeg må vite om det er det, sier hun.

JIHADI JOHN

«Jihadi John» ble drept i et flyangrep i november 2014.

Foto: HANDOUT / Reuters

I november skal den britiske bøddelen «Jihadi John» ha blitt drept i et flyangrep. Han ble kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler holdt av IS. Den nye videoen har flere likhetstrekk med disse videoene, og igjen bruker IS en mann med britisk aksent.

Storbritannia statsminister David Cameron mener videoen viser at IS er desperate.

– Dette er en organisasjon som taper territorium, den mister terreng. Storbritannia lar seg aldri kue av denne type terrorisme. Våre verdier er mye sterkere enn deres. Det kan ta svært lang tid, men de skal knuses, sa Cameron da han kommenterte videoen mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt