– Ny statsminister utnevnt i Egypt

Militærrådet i Egypt har bedt tidligere statsminister Kamal Ganzouri om å overta og danne ny regjering.

egypt

NY STATSMINISTER: Kamal Ganzouri (t.v.) er ny statsminister i Egypt. Her fra dagens møte med militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, hvor de ble enige om løsningen.

Foto: Reuters

Ifølge den egyptiske avisen Al Ahram har Kamal Ganzouri (78) takket ja til å lede en overgangsregjering, før en mer permanent løsning er på plass.

De siste dagers blodbad i Kairo toppet seg i går med at demonstrantene krevde at militærrådet sparket den sittende regjeringen.

– Mindre korrupt

Ganzouri ledet regjeringen første gang fra 1996 til 1999, og sto i bresjen for en viss økonomisk liberalisering under president Hosni Mubaraks strenge, autoritære regime. Han ble av mange egyptere ansett som en mindre korrupt statsmann enn hva som var tilfelle for mange av hans kolleger, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ganzouri og militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, ble enige om løsningen under et møte i dag. Det skal etter planen holdes valg til nasjonalforsamlinge i Egypt mandag førstkommende.

EGYPT

DRAMATISK: Mange er drept og skadet i opptøyene i Kairo og andre egyptiske byer den siste uken.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Den siste uken har det vært store demonstrasjoner mot militærrådet og en rekke sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker både i hovedstaden Kairo og andre deler av landet. Over 30 mennesker er drept i de voldelige kampene.

Demonstrantene har krevd at militærrådets leder, feltmarskalk Hussein al-Tantawi og hans menn, går av umiddelbart.

Beklager drap på demonstranter

Tross uroen og forslag om å utsette valget, har militærrådet holdt fast ved at valget skal gå av stabelen som planlagt til uken.

Militærrådet i Egypt publiserte torsdag en melding på sin Facebook-side der uttrykte at de var lei seg for at flere demonstranter har blitt drept på Tahrir-plassen den siste uken.

– Militærrådet presenterer sin anger og beklagelse for at Egypts lojale sønner og martyrer er døde etter hendelsene på Tahrirplassen de siste dagene, sto det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt