NRK Meny
Normal

el-Beblawi: – Overgangregjeringen klar i neste uke

Allerede i begynnelsen av neste uke kan Egypts overgangsregjering være på plass, varsler landets nye statsminister, Hazem el-Beblawi.

Hazem el-Beblawi

Hazem el-Beblawi snakker med flere kandidater i sitt arbeid med å danne regjering.

Foto: JUMANA EL-HELOUEH / Reuters

Samtidig som Det muslimske broskapet fortsetter sine protester med krav om å få tilbake makten, er landets nye statsminister travelt opptatt med å legge regjeringskabal.

– Vi snakker fortsatt med forskjellige kandidater, og jeg regner med at vi vil bli ferdige med utvelgelsen av den nye regjeringen tidlig i neste uke, sier el-Bablawi til Reuters.

Den nye regjeringen skal etter planen lede landet fram mot et nytt valg om seks måneder, og før den tid må en ny grunnlov på plass.

El-Bablawi og hans samarbeidspartnere har tidligere varslet at de kommer til å tilby ministerposter til politikere fra både Det muslimske brorskap og salafistpartiet Nour.

Slår ned på Brorskapet

Det er imidlertid usikkert om Brorskapet er interessert i å delta i den nye regjeringen, eller om de vil fortsette å motkjempe den fra utsiden.

Samtidig som den nye regjeringen har varslet at de kan komme til å invitere brorskapet inn i varmen, intensiverer de nemlig kampen for å bryte ned motstanden fra bevegelsen.

Mohamed Badie

Statsadvokaten i Egypt vil pågripe lederen for Brorskapet, Mohamed Badie.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Onsdag beordret statsadvokaten arrestasjonen av broskapets leder, Mohammed Badie, og ni andre personer i toppledelsen av bevegelsen.

Begrunnelsen er at de skal ha hisset opp til vold under demonstrasjonene mandag, da over 50 mennesker omkom.

Brorskapet opplyser at de ikke godtar arrestordrene, og sier at «diktaturet er tilbake» og at de aldri vil samarbeide med overgangsregjeringen.

Trolig befinner flere av lederne i brorskapet seg nå ved Rabaa Adaweya-moskeen i det nordøstlige Kairo, der islamistbevegelsens tilhengere i flere dager har demonstrert.

Fra før av har sikkerhetstjenesten fengslet fem av lederne i Brorskapet, og stengt ned mediekanalene til bevegelsen.

– Behandler Morsi med respekt

Egyptiske myndigheter opplyser overfor AFP at den avsatte presidenten Mohamed Morsi er på et «trygt sted» av hensyn til «hans egen sikkerhet», og at han foreløpig ikke er siktet.

– Han blir behandlet med respekt, sier Badr Abdelatty i Egypts utenriksdepartement.

Egypts grunnlov, som trådte i kraft i desember i fjor, ble opphevet da hæren forrige uke fjernet den folkevalgte presidenten Mohamed Morsi fra makten etter massive folkelige protester.

Landets nye statsminister, Hazem el-Beblawi er en liberal økonom som var finansminister i noen måneder etter at Hosni Mubarak ble styrtet i 2011.

Han ble utpekt til å lede landets overgangsregjering tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt