Hopp til innhold

– NSA avlyttet franske presidenter

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har avlyttet tre franske presidenter, ifølge Wikileaks.

Franske presidenter avlyttet

Jacques Chirac (t.v.), Nikolas Sarkozy (midten og François Hollande skal alle ha blitt avlyttet av NSA.

Foto: DSK / Afp

Ifølge Wikileaks skal avlyttingen skjedd i alle fall fra 2006 og frem til mai 2012 da Hollande ble president.

Avlyttingene omfatter de franske presidentene Jacques Chirac (1995–2007), Nicolas Sarkozy (2007–2012) og François Hollande (2012-), skriver Nyhetsbyrået AFP. Deres regjeringer skal alle ha blitt avlyttet av National Security Agency (NSA).

Wikileaks sier dette kommer fram av hemmelige etterretningsrapporter og tekniske dokumenter som de sitter på, og kaller disse dokumentene og avsløringen for «Espionage Élysée».

– Hollande har kalt inn til møte

Avsløringene ble først publisert i den franske avisen Liberation og nettstedet Mediapart, men dokumentenes autentisitet er så langt ikke bekreftet.

Wikileaks talsmann Kristinn Hrafnsson sier ifølge AP at han er sikker på at dokumentene er ekte, og viser til at Wikileaks tidligere store avsløringer har vist seg å stemme.

Den nåværende franske presidenten François Hollande vil onsdag holde et møte i sitt forsvarsråd som følge av publikasjonene, melder AFP, som siterer en kilde i Hollandes stab.

– Presidenten har besluttet å holde et møte i forsvarsrådet onsdag klokken 09.00 for å evaluere informasjonen som har kommet frem i pressen, sier kilden.

– Logger over samtaler om flere viktige saker

Dokumentene skal inneholde sammendrag av samtaler mellom medlemmer av den franske regjeringen om noen av de viktigste sakene som Frankrike og det internasjonale samfunnet står ovenfor.

Disse inkluderer ifølge Wikileaks:

  • Den globale finanskrisen i 2008.
  • Hellas' gjeldskrise.
  • Lederskapet og fremtiden til EU.
  • Forholdet mellom Hollandes regjeringen og den tyske regjeringen til Angela Merkel.
  • Frankrikes forsøk på å påvirke hvem som sitter i lederstillinger i FN.
  • Frankrikes involvering i Palestina-konflikten.
  • Krangel mellom Frankrike og USA over amerikanernes spionering på Frankrike.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert påstandene. En ansatt i staben til Sarkozy, som ikke hadde blitt autorisert til å uttale seg offentlig, sier derimot til AP at den tidligere presidenten anser metodene til USA som uakseptable – på et generelt grunnlag, og spesielt fra en alliert.

Dokumentene fra NSA avslører blant annet at Hollande avholdt flere hemmelige møter om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen allerede i 2012, og at han gikk bak statsminister Angela Merkels rygg ved i all hemmelighet å møte tyske sosialdemokrater, som den gang var i opposisjon, i Paris.

Et annet dokument fra 2008 har tittelen «Sarkozy tror han er den eneste som kan løse den globale finanskrisen». Her heter det at Sarkozy mener at USA er skyld i finanskrigen, men at Washington etter hvert har begynt å høre på hans råd.

Sarkozy fordømmer

Medarbeidere av Sarkozy fordømte avlyttingen og kalte den uakseptabel på generell basis, og spesielt hvis den har foregått mot allierte.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

Særlig Tyskland var sterkt irritert, siden overvåking er et spesielt følsomt tema for tyskerne som har erfaring både fra naziregimets overvåking og DDRs Stasi-politi.

Som følge av avsløringene var forholdet til USA på det kjøligste siden Irak-invasjonen i 2003.

Også Rousseff var svært irritert og avlyste et statsbesøk til Washington.

Grundigere innsyn

Mens avsløringene om Tyskland kun viste at USA drev med avlytting av tyske ledere, gir Wikileaks' avsløringer av spionasje i Frankrike langt grundigere innsyn i den amerikanske avlyttingen, sier Wikileaks i en kommentar.

Det inkluderer det faktiske innholdet av rapportene fra avlyttingen som viser hvordan USA spionerer på franske ledere og ministre for å innhente informasjon av politisk og økonomisk art.

Wikileaks varsler at det vil komme mange flere avsløringer om avlytting i tiden framover. Så sent som i forrige uka offentliggjorde organisasjonen over 60.000 rapporter fra Saudi-Arabia.

SISTE NYTT

Siste nytt