NRK Meny
Normal

– NSA avlyttet FNs hovedkvarter

Hemmelige dokumenter lekket av Edward Snowden viser at USA har avlyttet FNs hovedkvarter, skriver det anerkjente tyske magasinet Der Spiegel.

Mahmoud Abbas i FNs hovedforsamling

Gjennom denne hackingen skal NSA ha fått tilgang til hemmelige videokonferanser i FNs hovedkvarter i New York, skriver Der Spiegel, som har fått denne informasjonen i et dokument fra NSA.

Foto: CHIP EAST / Reuters

Edward Snowden

Edward Snowden befinner seg fortsatt i Russland. Amerikanske myndigheter ønsker å stille ham for retten, tiltalt for spionasje.

Foto: The Guardian / Reuters

Ifølge magasinet viser dokumentene hvordan USA systematisk har spionert på andre stater og institusjoner.

Sommeren 2012 klarte NSA-eksperter å komme seg inn på FNs videokonferanse og knekke kodesystemet deres, ifølge ett av dokumentene Der Spiegel har fått tilgang til.

«Datatrafikken gir oss interne videokonferanser fra FN. Yay!» siterer Der Spiegel fra ett av dokumentene.

Avisen skriver også at NSA ved ett tilfelle har avslørt Kina i å avlytte FNs kommunikasjon.

Amerikaneren Edward Snowden, som har fått innvilget midlertidig asyl i Russland, står bak omfattende avsløringer av NSAs aktiviteter.

Spent før valget i Tyskland

De hemmelige filene viser også hvordan NSA overvåket EUs nye kontorer i New York høsten 2012.

Ifølge dokumentene kjører NSA et avlyttingsprogram som heter «Special Collection service» i flere enn 80 ambassader og konsulater over hele verden.

«Overvåkingen er intensiv og godt organisert og har lite eller ingenting å gjøre med beskyttelse mot terrorister», skriver Der Spiegel.

Saken er blitt et hett tema i Tyskland før valget neste måned. Enkelte rapporter har antydet at tyske etterretningsagenter har samarbeidet med amerikanske spioner.

Forbundskansler Angela Merkel ligger an til å få sin tredje periode, men kan få et tilbakeslag dersom det viser seg at hun har visst mer om samarbeidet enn hun hittil har erkjent.

Guardian destruerte datautstyr

Snowden-lekkasjene har blottlagt USAs hemmelige overvåkningsprogram for en hel verden. Myndighetene har uttalt at overvåkningen skjer innenfor lovens rammer og at lekkasjene har skadet den nasjonale sikkerheten.

For en uke siden ble samboeren til Guardian-journalist Glenn Greenwald, David Miranda, anholdt på Heathrow flyplass og avhørt i over ni timer. Greenwald har ledet arbeidet med Snowden-lekkasjene.

Britisk politi sa dokumentene de beslagla fra David Miranda var «svært sensitive» og kunne sette liv i fare hvis de ble offentliggjort.

I forrige uke destruerte The Guardian datautstyr som inneholdt Snowden-filer at rådgivere for den britiske regjeringen truet med søksmål.

Brev fra nordiske redaktører til Cameron

Hilde Haugsgjerd

Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten har sammen med redaktører fra Sverige, Danmark og Finland skrevet et åpent brev til statsminister David Cameron i Storbritannia.

Foto: NRK

I et åpent brev til den britiske statsministeren David Cameron publisert på søndag, skriver redaktører av ledende nordiske aviser at behandlingen av Miranda og trusler mot Guardian «undergraver posisjonen til den frie pressen i hele verden».

«Vi er også dypt bekymret over at en solid forsvarer av demokratiet og den frie debatten som Storbritannia, henviser til antiterrorlovgivning for å legalisere det som leder til trakassering både av avisen og enkeltpersoner tilknyttet den», står det i brevet fra Sveriges Dagens Nyheter, Finlands Helsingin Sanomat, Danmarks Politiken og Aftenposten i Norge.

«Videre er det dypt urovekkende at politiet nå har kunngjort en kriminaletterforskning av The Guardian. Vi håper at dette ikke skal oppfattes som et skritt mot journalister som driver med journalistikk,» skriver redaktørene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt