– Norge sjette beste land for bedrifter

Norge er en av de ti landene i verden hvor det lettest å drive en virksomhet, ifølge Verdensbanken. Singapore topper listen

Par på restaurant i Singapore

Et par får servert pizza ved hjelp av en drone på en utstilling under den månedlige produktivitetsmåneden i Singapore 7. oktober i år.

Foto: Edgar Su / Reuters

Forsiden av verdensbankens årlige rapport «Doing Business»

Forsiden av verdensbankens årlige rapport «Doing Business»

Foto: Faksimile

Det kommer fram i bankens årlige rapport «Doing Business», som ble utgitt onsdag. Rapporten setter søkelyset på hvor bedrifter blir best hjulpet, og minst hindret, av regjeringen.

– Jeg er glad for at Norge nok en gang kåres til et av verdens beste land å drive næringsvirksomhet i. Verdensbanken rangeres oss som nummer seks av 189 land. Dermed kommer Norge foran mange av våre handelspartnere og naboland, som Sverige, Tyskland og USA, skriver næringsminister Monica Mæland (H) i en e-post til NRK.

Singapore, New Zealand og Hongkong topper listen. På topp ti står også Danmark, Sør-Korea, USA, Storbritannia, Finland og Australia, slik de fleste av de har gjort de siste årene.

Alle de fem nordiske landene er inne blant de tolv øverste landene på listen.

– Forenkling er et av regjeringens viktigste satsingsområder. Som næringsminister jobber jeg hver dag for at bedriftene skal bruke mer tid på å skape verdier, og mindre tid på skjemaer og rapportering. Det er derfor bra å se at det er blitt enklere å starte bedrift i Norge. Her gjør vi et byks på Verdensbankens kåring, skriver Monica Mæland.

Kritikk mot metodene

Metoden for utarbeidelse av rapporten har blitt endret etter at den har opprørt Kina de siste årene. Likevel havner landet på 90. plass av totalt 189 land og territorier til tross for raskt vekst og suksess med å tiltrekke investeringer. I fjor kom Kina på 93. plass.

Også globale giganter som Brasil og India ligger fortsatt langt nede på listen med henholdsvis 120. og 142. plass.

Både Kina, India og Brasil blir rangert lavere enn urolige økonomier og vanskelige investeringsmiljøer som Russland og Hellas.

Aller nederst på listen, på 189. plass, er Eritrea.

– «Doing Business» måler et smalt segment av den komplekse organismen som enhver moderne økonomi er, innrømmer sjeføkonom i Verdensbanken Kaushik Basu.

Verdensbankens liste over land der det er enklest å drive bedrift

 

Land

1

Singapore

2

New Zealand

3

Hong Kong

4

Danmark

5

Sør-Korea

6

Norge

7

USA

8

Storbritannia

9

Finland

10

Australia

11

Sverige

12

Island

 

Kilde: Verdensbanken

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt